Борисов издигна Дончев и Митов за зам.-шефове на ГЕРБ

Борисов издигна Дончев и Митов за зам.-шефове на ГЕРБ

11.05.2021

Втори фронт

777


Даниел Митов и Томислав Дончев са новите зам.-председатели на ГЕРБ. Предложението дойде от партийния вожд Бойко Борисов и беше одобрено от Националното събрание на ГЕРБ, което се провежда в момента. 1033 делегати го подкрепиха, 1 беше против, а 3-има се въздържаха.

Бившият външесн министър Даниел Митов се издигна светкавично до партийния връх - той дойде от средите на традиционната десница и съвсем доскоро дори не беше член на ГЕРБ. Дончев е стар партиец и на практика е абониран за вицепремиерския пост във всяко правителство на Борисов, но за първи път се издига толкова високо в партийната йерархия.

Фандъкова и Николов отпадат

Форумът беше насрочен от Борисов непосредствено след последните парламентарни избори на 4 април 2021 г., на които ГЕРБ получи 300 000 гласа по-малко в сравнение с вота през 2017 г. Тогава вождът публично изрази недоволството си от двамата зам.-председатели на партията - кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, заради слабите резултати на партията в градовете София и Бургас, на които двамата са кметове. И даде да се разбере, че двамата ще загубят партийните си постове.

Когато на събранието дойде момента да бъдат освободени Фандъкова и Николов, Бойко Борисов излезе лично да изложи мотивите си. Той напомни, че последният освободен зам.-шеф на ГЕРБ е бил Цветан Цветанов, но подчерта, че "изобщо не е такава хипотезата" с Фандъкова и Николов. И предложи двамата да се съсредоточат върху работата си като кметове, но в същото време да запазят местата си в Изпълнителната комисия, за да помагат на партията при нужда.

"Те остават от най-уважаваните и най-заслужилите ... Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква да присъстват по няколко часа на събрания. Ако имат това време, оттегляме предложението ... Искам да им оставя тези 3 години да работят повече за градовете си", обясни партийният вожд. Огромното мнозинство от делегатите одобри предложението му. Нито Фандъкова, нито Николов взеха думата, за да кажат нещо.

Още жертви в Изпълнителната комисия

Постовете си в Изпълнителната комисия загубиха членовете й Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова. Оказа се, че го правят по собствена воля - и тримата са подали заявления да бъдат освободени. Отново Борисов обясни, че причините за кадровата промяна са лошите изборни резултати и нуждата от обновление на партийния връх. Така показа, че подадените заявления са били чиста формалност.

"Краси Велчев - един изключително сърцат партиен боец, безукорно честен, депутат няколко пъти. Той остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, за да можем да имаме обновление. Същото мога да кажа за Нунев - колега още от полицейските години, от Русе направихме един прекрасен град. Но направихме някои грешки. Менда - тя беше един от темелите на финансите. И тя продължава да работи за партията. И на тримата - едно огромно благодаря за работата, която са свършили", каза лидерът на ГЕРБ.

Контролната комисия беше изтърбушена

Другият важен партиен орган - контролната комисия, на практика беше изтърбушена, тъй като заявления за напускане подадоха 6 от 7-те й членове: Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева. Остана само Димитър Главчев.

Възходът на Митов и Дончев

Новите заместници на Борисов в партията са негов личен избор. "С този избор ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Нашите партньори много внимателно слушат заявките, че няма дясно и лявво, но демократична Европа работи на принципа на големите политически семейства. С това предложение искам да дадем много ясен знак накъде върви ГЕРБ – на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим", обяви партийният бос.

Новите фаворити в Изпълнителната комисия

Беше одборена поправка в устава, с която членовете на комисията бяха увеличени от 8 на 12 души. Велчев, Нунев и Стоянова отпаднаха. Трима влизат по право - Борисов, Митов и Дончев. Местата си запазиха Фандъкова и Николов, както и Живко Тодоров, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Тодор Тодоров. Това означаваше, че трябваше да бъдат добавени 6-има нови членове.

Предложенията дойдоха от Борисов - Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Илтер Садъков, Вежди Рашидов и Костадин Ангелов. Босът на ГЕРБ избра да коментира единствено кандидатурата на последния във връзка и го направи под формата на похвала към правителствената здравна политика: "Най-добре справилата се с пандемията държава, айде да не говорим в света, но мисля, че ние проведохме най.мъдрата, най-целенасочена, най-навременна политика и българите в голямата си част изобщо не разбират, че има пандемия."

В Контролната комисия - нови лица

Борисов набързо изреди кой трябваше да влезе в контролната комисия - Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Перчинков, Галя Желязкова и Полина Гълъбова. Това са изцяло нови за партийния връх лица. Изглежда на промяната не се отдаваше особено значение, тъй като вождът не са направи труда дори да представи новаците.

 Източник: СЕГА

Свързани статии