Актуално

На фокус

Борис Джонсън: Трети национален локдаун може да се наложи след Коледа

Борис Джонсън: Трети национален локдаун може да се наложи след Коледа

19.12.2020

Втори Фронт

567


Трето национално затваряне може да се наложи след Коледа, намекна Борис Джонсън, позовавайки се на процента на заразяване, който се е увеличил „много“ през последните няколко седмици.

Забележките на премиера дойдоха няколко дни преди правителството да продължи напред с плана си за облекчаване на ограниченията за “смесване”на домакинствата по празниците между 23 и 27 декември.

В отговор на засилването на вълната от Covid-19, Северна Ирландия и Уелс вече обявиха строги мерки, които да влязат в сила веднага след празничния период, на 28 декември.
Запитан дали Англия може да последва подобно решение, г-н Джонсън, който преди това описа националното затваряне като „ядрена“ опция, не успя да изключи перспективата.

Премиерът заяви пред репортери: „Много се надяваме, че ще успеем да избегнем нещо подобно. Но реалността е, че нивата на заразяване са се увеличили много през последните няколко седмици. "

Г-н Джонсън добави:

„Нека бъде кратък,  малък празничен период, да си направиш весела малка Коледа, както казах онази вечер. Тоест, страхувам се, нещата да не се разраснат тази година. Следващата година не се съмнявам, че когато пуснем ваксината и всички останали неща, които правим,  наистина ще бъде много различно. "

Професор Джон Едмъндс, епидемиолог от Лондонското училище по хигиена и медицина, заяви пред Sky News, че правителствената диференцирана система, предназначена да потиска вируса, „за съжаление“ не успява да задържи вълната на епидемията.

„Така че мисля, че ще трябва да разгледаме тези мерки и може би ще ги затегнем, наистина ще го направим. Това е ужасно нещо, което трябва да се каже, но ние сме в доста трудно положение. "

Г-жа Donna Kinnair, главен изпълнителен директор и генерален секретар на Кралския колеж по медицински сестри, заяви, че медицинските сестри няма да се радват на Коледа, "знаейки какво ги очаква през януари", на фона на опасенията от това, което тя прогнозира, може да бъде "неумолимо цунами" от случаи след празниците.

Тя каза, че министрите трябва да дават "свежи и по-подробни" съвети на обществеността поне седмица преди Коледа.

Бъдете нащрек, за да спрете разпространението на коронавирус - ето най-новите правителствени насоки. 
Ако смятате, че имате вируса, не ходете при личния лекар или болницата, останете на закрито и потърсете съвет онлайн. 

Обадете се на NHS 111 само ако не можете да се справите със симптомите си у дома; състоянието ви се влошава; или симптомите Ви не се подобряват след седем дни. В части на Уелс, където няма 111, обадете се на NHS Direct на 0845 46 47. В Шотландия всеки със симптоми се съветва да се самоизолира за седем дни. В Северна Ирландия се обадете на личния лекар.

Източник: msn.com

Свързани статии