Актуално

На фокус

Борис Бонев: Политическият инженеринг и манипулациите не успяха. (ГРАФИКА)

Борис Бонев: Политическият инженеринг и манипулациите не успяха. (ГРАФИКА)

15.11.2021

Борис Бонев, фейсбук

1237


За социологическите агенции, които пак "не познаха"! Това са поредните избори, в които политическият инженеринг и манипулациите не успяха. Но "грешката" вече избожда очите.
Не може да се нарече "грешка" изчезването на 10 процентни пункта, а набеденият за едвам втори изведнъж да е помлял ГЕРБ. Няма научен метод, който месеци наред, включително и три дни преди изборите, да покаже 16%, а истинският резултат да се окаже 26%! Това означава, че почти всеки втори глас за ПП не е бил отчетен в уж прогнозите на социолозите.
Абсолютно същата "грешка" беше направена на кметските избори в София, когато водещите агенции даваха 3-4% за Спаси София и мен, а резултатът беше 3 ПЪТИ по-висок - 11%.
Задавате ли си въпроса как тази "грешка" винаги е в полза на ГЕРБ? Как нито веднъж предизборните им "прогнози" не бяха в полза на друга формация? И това не е случайно - с тези "прогнози" те правят внушения, влияят на поведението на хората и политическите конкуренти и определят кой ще бъде канен на дебатите в големите медии!
Имам две възможни обяснения за поведението на социолозите и агенциите им - непрофесионализъм и тежки отклонения в извадките или пълна зависимост от мафиотите. Нито един от двата варианта не е добър, особено предвид важната обществена роля на социологията, но вторият вариант е непростим! Защото се доказва, че работата им се изчерпва с манипулация, дезинформация и ПР на ГЕРБ! А в този случай би трябвало да се помисли за законово решение, което да ограничи възможността за политически инженеринг - уродливо явление, което обезсмисля демокрацията.

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания