Актуално

На фокус

Боби Бобев за БНР: Идеята за велики държави на Балканите е традиция, но неприемлива

Боби Бобев за БНР: Идеята за велики държави на Балканите е традиция, но неприемлива

17.04.2021

Втори Фронт

631


„Никой няма да застане зад подобна идея. Хипотетичното реализиране на подобна идея означава да имаме три печелещи териториално и три губещи териториално страни. Това означава рязко нарастване на териториите на Албания, на Сърбия и на Хърватия за сметка на Босна и Херцеговина, на Северна Македония и на Черна гора. Не може да се очаква някоя от държавите на Западните Балкани да приеме идеята от нея да бъдат отцепвани територии“. Това коментира пред БНР д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Косово.

По-рано през седмицата излезе информация за неофициален документ, за който се твърди, че е предаден на Брюксел от словенския премиер Янез Янша. В т.нар. „нон пейпър“ се предвижда обединение на Косово с Албания, присъединяване на части от Република Сръбска към Сърбия и на хърватски кантони в Босна и Херцеговина към Хърватия като начин за решаване на отворените въпроси на Западните Балкани и ускоряване по пътя им към Европейския съюз и към НАТО.

Според Бобев едно такова предложение би предизвикало ефект на доминото, въпреки че звучи естествено.

„Идеите за създаване на велики държави са с традиции в нашия регион. Това, че от време на време се появяват такива проекти, не е изненада. Няма и нищо неестествено в това хората от един и същи етнос да искат да са в една и съща държава. Подобно искане е естествено, но е нереализуемо, защото би предизвикало сътресения“.

По думите му от разпространяването на такива идеи има интерес някой, „който иска да насочи острието на своите критики към Словенското председателство и към европейската и евроатлантическа перспектива на Западните Балкани, и някой, който иска да създаде противоречие в региона“.

В предаването „Събота 150“ д-р Боби Бобев изказа мнение и за ситуацията в Косово след избирането на Вьоса Османи за президент:

„Би трябвало вече да има стабилност в Прищина. За първи път имаме такава рекордна изборна победа, такъв рекорден брой депутати, представящи тази формация в парламента. Винаги победителите от изборите гравитираха около 30-те процента, винаги първият и вторият бяха относително близко, което предвещаваше нестабилни и несигурни коалиции. Докато сега - резултат от близо 50% и изпращане на основните досегашни играчи на косовската политическа сцена като Демократическата партия на Косово и Демократическата лига на Косово в опозиция, има условия за стабилност. Въпросът е накъде ще бъдат насочени косовската политика и диалогът към Сърбия“.  

Източник: БНР

Свързани статии