Актуално

На фокус

БНБ спешно започва проверка в ББР

БНБ спешно започва проверка в ББР

01.06.2021

Втори фронт

2947


От утре, 2 юни, Българската народна банка започва целева надзорна проверка в държавната ББР.

Това съобщиха пред БНТ от централната банка, след като по-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви на спешен брифинг, че тримата изпълнителни директори на ББР саботират опитите му да получи информация за големите кредитополучатели на банката, на която той е принципал.

"Управителният съвет на ББР отказва информация за раздадените кредити на новия одитен комитет. Това е нарушение на Закона за независимия финансов одит и ще сезирам БНБ да влезе в своите правомощия", заяви министър Петков.

Той обясни пред журналисти, че новоназначеният от него преди седмица одитен комитет е получил писмено известие от изпълнителните директори на банката, в което се казва: Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем.

"Надявам се до края на деня БНБ да реагира на това нарушение на закона и одитният комитет да получи поисканата информация", заяви Петков. Той нарече поведението на Управителния съвет на ББР "импулсивна грешка", макар че това е пореден път, в който ръководството на банката отказва да предостави информация за раздадените големи кредити не само на принципила си, но и на тримата членове на одитния комитет.

В края на деня БНБ наистина реагира, но не чрез официално съобщение, а в изявление единствено пред националната телевизия.

"БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките", посочват от централната банка на запитване на БНТ.

"Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни 2021 г. БНБ започва целева надзорна проверка в ББР", информират още от Българската народна банка.

Както стана ясно днес, министърът на икономиката няма права да задължи подопечната му ББР да предостави информация за раздадените големи кредити. Въпреки това веднага след встъпването си в длъжност Кирил Петков обяви списък от 8 топ-клиенти на банката, получили заеми за близо 1 млрд. лв. По-късно стана известно още, че 90% от кредитния портфейл на ББР в размер на 1.9 млрд. лв. се държи от 20 компании.

Петков смени одитния комитет към ББР, на който вече цяла седмица Управителния съвет отказва информация.

"Ролята на този комитет е да има достъп до кредитните досиета и да следи действията на Управителния съвет, за да сме сигурни, че те са правилни, и без да нарушава закона да информира принципала. Аз не мога да ги задължа", заяви днес Петков.

От думите му стана ясно, че министърът дори не може да внесе сам за одобрение в БНБ промени в устава на банката. Това трябвало да стане от самия Управителен съвет. "Много се надявам да няма същата реакция и за устава", каза Петков. Както е известно той предложи промяна в него, с която се забранява отпускането на кредити над 5 млн. лв.

"Всяко протакане с подобни процедурки цели да ни забави, а ние разполагаме само с 60 дни. Целта ни е да гарантираме, че целият ликвиден капитал в момента ще отиде в помощ на малките и средни предприятия ", каза Петков. Той подчерта, че действията му не са атака към сигурността на банката, че тя е свръхликвидна и стабилна. "Искаме да сме сигурни, че кридитите са отпускани по пазарен принцип", каза Петков и допълни, че в момента никъде няма публична информация при какви условия ББР кредитира фирмите.

Кой е в Управителния съвет на ББР?

В Управителния съвет на ББР влизат тримата й изпълнителни директори - Живко Тодоров, Панайот Филипов и Николай Димитров. Първите двама бяха назначени в управата на банката през април 2020 г.  Живко Тодоров пое поста, след като преди това бе главен финансов директор на Първа инвестиционна банка - банката, в която ББР придоби 18% от капитала през миналата година, след като купи новоемитирани акции за 140 млн. лв. Преди да влезе в управлението на ББР Панайот Филипов беше изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане. За тази агенция служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че също ще направи проверка на дейността й и дали е застраховала кредити, отпуснати от ББР. Само Николай Димитров е дългогодишен кадър в държавната банка, в нея работи от 2011 г., като преди да стане изпълнителен директор е бил шеф на дирекция "Корпоративно банкиране".

Час след брифинга на министър Петков от ББР разпространиха съобщение, че Управителният съвет е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия одитен комитет. Преди това от банката са направили запитване до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и до БНБ за правата на достъп на одитния комитет до информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна.

Освен това изпълнителните директори на ББР уводомиха: С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева.

     Източник: СЕГА

Свързани статии