Актуално

На фокус

Блокираните националисти от полка "Азов" започнаха да се предават

Блокираните националисти от полка

16.05.2022

Втори фронт

18425


Блокираните в мариуполския завод "Азовстал" бойци от националистическия полк "Азов" започнаха да се предават. Това съобщи командирът на бригадата "Восток" от Народната милиция на ДНР Александър Ходаковски, цитиран от руските медии. 

Командирът уточни, че в понеделник сутринта от подземните тунели на мегалургичния комбинат са излезли десет бойци с бели флагове. Руските атаки срещу огневите точки на барикадиралите се бойци от полка "Азов" продължават.

Междувременно Киев съобщи, че руският президент отказва да разреши евакуация на националистите от подземията на "Азовстал". 

"За спасението им са задействани всички възможни международни организации, практически всички световни лидери. Путин не дава съгласие", заяви заместник-военният министър Анна Маляр. 

Същевременно се резработват и различни военни планове. 

"Не можем да ги обявим. В момента са задействани практически всички световни лидери, за да говорят с Путин. Нашата държава поддържа контакти с тях. Задействавни са всички възможни международни организации", за да контактуват с Путин, обяви още Маляр. 

А съпругите на блокираните в "Азовстал" бойци заявиха в интервю за британския в. The Telegraph, че мъжете им са били предадени от "украински изменници". 

"Азовци бяха подготвени, че ще бъдат обкръжени, но се надяваха, че украинските сили в близките до Мариупол градове ще удържат. това не се случи", заявила Юлия Федосюк, съпруга на Арсений Федосюк. 

"Те позволиха на руската армия да завземе градовете около Мариупол", добавя тя, като изказва предположение, че полк. Владимир Баранюк, командир на 36-а бригада от морската пехота на Въоръжените сили на Украйна, е "имал тесни контакти с руснаците". 

За полк. Баранюк е известно, че е попаднал в руски плен при опит да пробие обсадата откъм завода "Азовмаш" в мариупол. Но явно в полка "Азов", както става ясно от думите на Юлия, не вярват в това. 

"Той се оказа предател и се предаде в плен, въпреки че морската пехота все още имаше оръжие да се бори", заявява Юлия Федосюк.

Самият полк. Баранюк, който е носител и на званието Герой на Украйна, вече е бил разпитан от руските органи, видео от неговите показания и на тези на началник-щаба на бригадата полк. Дмитрий Кормянков бяха разпространени от руските медии.

Попаднал в плен, Баранюк заявява, че е "категоричен противник на всякакви такива нацистки моменти". 

"Това не са мои колеги. Така реши съдбата, в този момент те да са ми съседи. В момента на отбраната на Мариупол. Това можеше да бъде което и да е друго подразделение", разказва Баранюк. 

При "отбраната на Мариупол" той получил определен сектор от укрепленията. "И отляво, и отдясно от мен бяха подразделенията на "Азов"," уточнява полк. Владимир Баранюк.

   Източник: “Епицентър”

Свързани статии