Актуално

На фокус

Българските евродепутати социалисти гласуваха против резолюцията, обявила Русия за „спонсор на тероризма“

Българските евродепутати социалисти гласуваха против резолюцията, обявила Русия за „спонсор на тероризма“

23.11.2022

Втори фронт

307


С огромно мнозинство евродепутатите приеха резолюция, в която обявяват Русия за спонсор на тероризма. Решението получи 494 гласа "за", 58 евродепутати бяха "против", а 44 се въздържаха. Прави впечатление големия брой неучаствали във вота - 109  души.

Приетият вариант бе смекчен спрямо първоначалните проекти, в които Русия директно се обявяваше за терористична държава. "Членовете на ЕП подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления", се казва в документа. 

Парламентът призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството ѝ в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат също да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. Членовете на ЕП искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

Българските социалисти обявиха още снощи, че ще гласуват против документа. 

  Източник: БНР

Свързани статии