Актуално

На фокус

България зае второ място в ЕС по смъртност от COVID-19

България зае второ място в ЕС по смъртност от COVID-19

27.08.2021

Втори фронт

479


България се изкачи на второ място по смъртност сред заразените с COVID-19 в новата статистика на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Ние оставаме и една от само осем държави в съюза, където този показател е двуцифрено число. В останалите страни, благодарение на голямото покритие на ваксинацията, смъртността е сведена до минимални нива.

У нас към 22 август смъртността вече е 31.65 на 1 млн. души население на 14-дневна база. В предишната справка на центъра, която беше към 15 август, смъртността беше почти наполовина по-ниска - 18.56 на 1 млн. Това тогава ни отреждаше пето място.

Само Кипър е с по-висока смъртност от нас - 47.30 на 1 млн. Гърция е с 28.83, Испания - с 25.61, Литва - с 23.26, Франция - с 16.67, Малта - с 15.55, Португалия - с 15.54. В останалите страни смъртността е в пъти по-малка - в Полша е 0.82, в Чехия - 2.06, в Швеция - 0.29, в Унгария - 1.54, в Словакия - 0.55, в Германия - 2.36, в Италия - 8.90.

У нас шест от новите огнища в най-тежко засегнатата област Бургас са в социални домове - хората там са заразени от неваксиниран персонал. 400 чужденци са под карантина по морето. Гастарбайтери разпространяват заразата в другата тежко засегната област - Търговище. Над 93% от новите случаи са сред неваксинирани, а сред 131 починали само четирима са имали някакво покритие на имунизация. Тези данни оповести вчера главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Нивото на ваксинация сред учителите е 20-30%, поради което началото на учебната година все по-вероятно ще се състои онлайн.

Нови национални мерки няма, но Търговище вчера въведе задължителни маски и на открито. В цялата страна валят съобщения за по-интензивен контрол - в София от днес се удвояват екипите, които следят в транспорта да се носят маски. Спазването на ограниченията обаче е безнадеждно изпуснато. Системата остава и неподготвена - вчера от Благоевград дойдоха сигнали, че липсват предпазни облекла, антигенни тестове и ремдесивир.

ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛ

Нещата са под контрол, няма драма, засега не се налагат допълнителни мерки. Така коментира ситуацията здравният министър Стойчо Кацаров тази сутрин. Той обяви, че тестове "има колкото щеш", доставките на ремдесивир са регулярни и е направена поредна заявка за другата седмица. По въпроса за нови мерки, Кацаров очаква до края на деня доклад от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който по закон ги предлага. Засега обаче в МЗ смятат, че ситуацията не налага нищо извънредно. На въпрос за ваучерите, които някои магазини предлагат на клиентите си срещу ваксинация, министърът отново се разграничи: "Аз не говоря за ваучери. Който говори, да ги коментира".

Данните за изминалото денонощие

Хората в болница вече надхвърлиха 3000 и са 3163-ма. В интензивни отделения се лекуват 279 души. За изминалото денонощие са отчетени нови 34-ма починали. Новите случаи са 1733, а активните случаи надхвърлиха 26 000 и са 26 007. Тази седмица имахме и над 1900 случая - на 25 август бяха отчетени 1911 новозаразени за едно денонощие.

Румъния въведе нови ограничения за пристигащи от България

Румъния въвежда нови ограничителни мерки за пристигащите от България, считано от неделя (29 август). Пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували COVID-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина.

Българските граждани няма да бъдат поставяни под карантина, ако отговарят на някои от следните условия:

- да са ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането им в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината. Той трябва да е на езика на съответната държава, както и да е преведен на английски език;

- да представят отрицателен RT-PCR тест за COVID-19, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или преди влизане в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Необходимо е негативният резултат от RT-PCR тест да се докаже с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език;

- през последните 180 дни са преболедували COVID-19, като към датата на влизане в Румъния да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ за положителен резултат от RT-PCR тест за коронавирус от датата на потвърждаване на заразяването, издаден на езика на съответната държава и преведен на английски език.

От карантина се освобождават и деца до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи граждани, но при условие че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането им в страната.

  Източник: СЕГА

Свързани статии