Актуално

На фокус

България ви "обича" дечица!МОН разкри фиктивни почивки на ученици, 8 млн. са източени за тях

България ви

18.10.2021

Втори фронт

6656


ОН разкри фиктивни почивки на ученици в туристически бази, за тях от бюджета за източени 8 млн. лв. Това съобщи служебният министър на образованието Николай Денков на специална пресконференция.

През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, за тях няма документи, нито регистрации за тези 8 млн. лв., но те са платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) за период от две години.

Министърът обясни, че има документна измама за надписване на фиктивни почивки на ученици. Проблемите на дружеството са още от 2005 година.

Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки. Денков обясни, че МОН е субсидирало по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащали по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

Проверката е по конкретен договор, сключен през декември 2019 с тригодишен срок. Министърът смята, че трябва да се проверят и договорите по-назад във времето. По думите му базите са били затворени и в тях не са се настанявал нито един човек, докато по документи е имало почиващи ученици.

"Искаме да видим документи, фактури за заплащане на парите, такива засега не сме видели. Не сме видели никакви документи, които да показват, че там е имало ученици",  каза Денков.

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. УОС е поискал и получил от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

В Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

След първия одит на МОН през август ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период.

След събраните доказателства министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

Според Денков проблемите на дружеството са още от 2005 година. В момента в него са налични около 500 000 лева.

   Източник: dnes.bg

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания