Актуално

На фокус

България вече е с най-висока смъртност в ЕС от COVID-19

България вече е с най-висока смъртност в ЕС от COVID-19

03.09.2021

Втори фронт

518


България зае първо място в ЕС по смъртност сред заразените от COVID-19, показва новата справка на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Към 29 август у нас този показател е 55.67 на 1 млн. на 14-дневна база. Допреди седмица с най-висока смъртност беше Кипър, но той сега е зад нас с 48.42 на 1 млн. Висока смъртност има още в Литва - 36.86, Гърция - 38.53, Испания - 32.77 и Франция - 22.40. В останалите страни значително по-малко заразени губят живота си - в Германия починалите са 3.23 на 1 млн., в Нидерландия - 5.06, в Чехия - 2.52, в Швеция - 0.87, Румъния - 9.62, Австрия - 2.81, Дания - 3.43.

У нас жертвите на пандемията надхвърлиха 19 000 и са вече 19 001. За изминалото денонощие са регистрирани още 51 починали. Така само тази седмица загубихме 296 души. "Последната по ваксинация е първа по смъртност", коментира вчера здравният министър Стойчо Кацаров.

Увеличават се и хората в болница. Те вече са 3985 души, докато в понеделник бяха 3451. В интензивни отделения се лекуват 333 българи, при 298 в началото на седмицата.

За изминалите 24 часа са потвърдени нови 1564 случая, като положителността на тестовете е 6.06%, след като тази седмица имаше и дни, в които надхвърли 7%. Вчера и днес обаче вероятно много хора правят тест за пътуване през предстоящия дълъг уикенд, тъй че по-малкото положителни проби са очакван ефект от това.

На този фон след празниците - от 7 септември, България въвежда нови ограничителни мерки в стремеж да забави разпространението на коронавируса. Ресторантите и заведенията ще работят от 7:00 до 23:00 часа сутринта, затварят се нощните заведения и детските клубове за партита и др. Преустановяват се тимбилдингите и други организирани мероприятия в колективи, спортните събития на затворено се провеждат без публика, а музикални и други фестивали, събори и пр. са разрешени само при определени седящи места за публиката и контролиран вход.

"Ако мерките не сработят, може да се стигне до въвеждане на задължително представяне на ковид сертификат в лечебните заведения и социалните домове", допусна тази сутрин пред Би Ти Ви здравният министър Стойчо Кацаров. Той подчерта, че не става дума за задължителна ваксинация, а за задължение за предпазване, чрез представяне на един от трите признавани варианти - ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест.

Неваксинираните служители остават заплаха за живота на настанените в старческите домове възрастни хора. В началото на вълната главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че в Бургас, където тя първо се надигна, има шест огнища в старчески домове и се възмути докога ще търпим отказващи ваксинация служители да заразяват хора, които умират. Министърът днес бе категоричен, че ваксинацията у нас ще остане доброволна.

  Източник: “СЕГА”

Свързани статии

Левицата