Актуално

На фокус

България ще купи ваксината на "Janssen" от Швеция

България ще купи ваксината на

19.12.2020

Втори Фронт

233


България ще купи ваксината срещу Covid-19 на фармацевтичната компания Janssen (част от Johnson & Johnson) от Швеция,  реши парламентът като одобри в петък Законопроект за ратифициране на споразуменията между България, Кралство Швеция и "Janssen". Страната ни първоначално искаше да се откаже от покупката на тази ваксина от портфолиото на ЕК, но след уведомление от ЕК, че сме единствената страна, която се отказва, правителството размисли и реши все пак да я купи.

Предвид общоевропейската визия за осигуряване на равен достъп до ваксини на гражданите на Европейския съюз на свое заседание през ноември Министерският съвет одобри протоколно решение за предприемане на действия от страна на България за осигуряване на доставки от ваксината, предлагана от фармацевтичната компания "Janssen".Така страната ни се ангажира да участва в покупката на всички ваксини от европейското портфолио.

Заради първоначално изразения изричен отказ от сключване на договор с "Janssen" обаче правният механизъм за получаване на дози от тази ваксина минава през споразумение с друга държава-членка, която да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в общата покупка на ЕК.

Така в крайна сметка България ще купи дози от ваксината на "Janssen" от Швеция, която е определена за координатор на процеса по разпределяне на количествата между държавите-членки.

Предварителното споразумение на ЕК с "Janssen" предвиждаше разпределение на 200 млн. дози от ваксината на компанията , като за всяка държава са били определени квоти спрямо дела на населението от общото население на ЕС. За България са били определени 3 100 000 дози. В последствие обаче е било постигнато съгласие да се предостави част от общото количество за покупка от Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Исландия. Така след преразпределението България ще получи 2 млн. дози от ваксината.

Ваксината на "Janssen" е в последна трета фаза на изпитвания и в началото на декември Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна постоянен преглед на досието ѝ, което е част от процедурата за получаване на разрешение. Като технология тя е ваксина с вирусен вектор, каквато е и ваксината на AstraZeneca.

Реална доставка и употреба на ваксината ще бъде възможна след като получи разрешение за употреба от ЕК по предложение на ЕМА.

Народното събрание одобри в петък и участието на България в сключените от ЕК споразумения за ваксини с CureVac и Moderna.

И двете спадат към ваксините, основани на информационна РНК. Ваксината на CureVac трябва да се съхранява при минус 60 градуса, а тази на Moderna - между минус 25 до минус 15 градуса, поради което ще е необходимо осигуряването на допълнителни хладилни съоръжения с температурен мониторинг както на национално ниво, така и в регионалните здравни инспекции, тъй като температурата на съхранение е различна, което прави невъзможно използването на едни и същи хладилни съоръжения.

В портфолиото на ЕК със сключени споразумения или в етап на преговори са 7 ваксини на компаниите AstraZeneca и Оксфордския университет; PfizerBioNTech; Moderna; Sanofi; Johnson & Johnson- Janssen; CureVac и Novavax.

На 3 декември парламентът одобри участието на България в сключените от ЕК предварителни споразумения за ваксини с компаниите AstraZeneca, Sanofi и PfizerBioNTech и сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen. 

Източник: mediapool.bg

Свързани статии