Актуално

На фокус

България разполага само с един хеликоптер за горски пожари

България разполага само с един хеликоптер за горски пожари

05.08.2021

Втори фронт

351


България разполага само с един хеликоптер за горски пожари. Това стана ясно от думите на служебния премиер Стефан Янев. Служебното правителство обсъждало идея за създаване на държавна агенция, към която да има не само медицински хеликоптери, но и такива за гасене на пожари. Но тъй като е с ограничен мандат, кабинетът направил „половин крачка“ - в Плана за възстановяване е заложен проект за медицински хеликоптери.

Янев не изключи вероятността България да потърси чрез европейския механизъм помощ за справяне с пожарите в страната. До десет дни уж ще имаме на разположение още два хеликоптера.

Според Янев най-добрият вариант е да се направи нова държавна структура за извънредни ситуации.

„Дадохме си обаче сметка, че нашият период на действие и времето, с което разполагаме, не е достатъчно да се аргументира един такъв пълен проект в цялата му същност и поради тази причина се ограничихме само около медицинските хеликоптери. Ако нещата се обърнат и станат по-тревожни, ние ще трябва по европейски механизъм да искаме помощ от друга държава с летателна техника, защото нашата е недостатъчна и разчитаме на нашите огнеборци на място, които са по земята, разбира се, от състава на Министерство на вътрешните работи“, заяви служебният премиер.

На среща с президента утре премиерът и ресорните министри ще обсъждат готовността за справяне със евентуална четвърта вълна на коронавируса.

Премиерът Янев увери, че ваксини има за всички, но мотивационните кампании не дават резултати:

„Няколко пъти министър Кацаров имаше възможност да покаже основните аспекти на този план, а именно готовността, нарастването, специализацията, ако щете на отделни отделения или болници при необходимост и всичко останало“.

   Източник: frognews

Свързани статии