Актуално

На фокус

България осъди "референдумите" в Украйна пред Общото събрание на ООН

България осъди

25.09.2022

Втори Фронт

102


Служебният министър на външните работи на България Николай Милков направи изказване на 77-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде БНТ. 

Ето част от речта на министъра: 

"Преминаваме през период, белязан от много предизвикателства - война, несигурност, енергийна криза, хранителна криза, климатични промени, пандемия от КОВИД-19, чийто ефект все още се усеща.Този списък далеч не е изчерпателен. Рисковете за сигурността, които рязко се увеличиха и липсата на стабилност, които ни засягат днес и които възникнаха след последната сесия на Общата събрание, заплашват да сринат международния ред, който построихме тук, в тази зала и вие като суверенни държави. Затова на тази сесия повечето докладчици смятат за основен риск войната, която Руската федерация предприе срещу своя съсед, нарушавайки основни международни правила и самия устав на ООН.

Това е незаконна военна агресия, която се води от страна-постоянна членка на Съвета за сигурност. Тя не само подронва глобалната сигурност, но и създава опасност за целия международен ред, основан на правила.

България е сериозно обезпокоена от неотдавнашната ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Руската федерация. Ние също така осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че те нямат правна сила.

Като европейска страна, намираща на югоизток в Европа, България смята за важни мира,стабилността и просперитета на Западните Балкани. Вярваме в трансформиращата сила на европейския интеграционен процес. Ще продължим да подкрепяме тези страни по пътя им към Европейския съюз".

/БГНЕС

Свързани статии