Актуално

На фокус

България на второ място по смъртност от Covid 19 в ЕС

България на второ място по смъртност от Covid 19 в ЕС

10.12.2020

Втори Фронт

147


България е на второ място в ЕС по смъртност от COVID-19, каза на брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За последните 7 дни излекуваните случаи от Covid-19 са 16 872, общо за последните 4 дни са 11 405. Тези числа правят изключително добро впечатление, защото са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система и продължава да ни притиска. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

“Не се готвим да отворим детските градини, имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение, но досега данните не ни водят в тази посока”, каза още министър Ангелов.

“До неделя ще се проследят и когато имаме достатъчно данни, които да ни мотивират, ще го вземем или няма да го вземе”, допълни той.

По отношение на медиците случаите от началото са 7445, активните случаи към момента 3590, от които на домашно лечение са 3362, в лечебни заведения са 228, в интензивни структури са 27.

 По време на брифинга стана ясно още, чв леглата за пациенти с неусложнени форми на Covid са заети на 52%, на  интензивните легла е 42 на сто.

Висок е процентът на заетост на леглата в Ямбол – 98%, Шумен – 85% (но намалява), Бургас, Благоевград, Варна, В. Търново, Сливен, Разград.

Свързани статии