Актуално

На фокус

България на тъмно! Въвеждат мерки за пестене на ток, спират уличното осветление

България на тъмно! Въвеждат мерки за пестене на ток, спират уличното осветление

09.09.2022

Втори Фронт

2275


Служебният министър на енергетиката Росен Христов обсъди с колегите си от ЕС днес в Брюксел предлаганите общи мерки срещу високите цени на енергията. Обсъдени бяха мерки за стабилизация на пазарите на енергия и готовността на всяка държава да посрещне зимния сезон, отбеляза той пред български журналисти след края на срещата, предаде БТА.

По неговите думи България подкрепя предлаганите от ЕС пътища за действие, но очаква те да бъдат придружени с анализи и изчисления. 

Според служебния енергиен министър има съгласие за незабавно въвеждане на мерки за пестене на ток, които не изискват инвестиции и големи организационни промени, като например спиране на уличното осветление и на осветяването на сгради.

По думите на Христов България продължава да се стреми да бъде изправна страна по договора с "Газпром". 

Очакваме евентуално да се възобновят доставките или да имаме добра позиция при евентуален арбитраж, поясни той по повод това, че нашата страна продължава да изпраща до руското дружество искания за изпълнение на договора. 

Христов определи като политическа причината "Газпром експорт" да не проявява интерес към преговори за възобновяване на доставките за нашата страна.

Свързани статии