Актуално

На фокус

България купува един нов медицински хеликоптер и ремонтира четири "Кугър"-а

България купува един нов медицински хеликоптер и ремонтира четири

06.01.2021

Mediapool.bg

305


България купува един нов медицински хеликоптер и ще ремонтира четири военни "Кугър"-а, за да бъде осигурена медицинска помощ по въздуха. Това предвижда пътната карта за евакуация на пострадали по въздух представена от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба.

На заседанието на правителството министър Ангелов докладва за предприетите действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета "Кугър", собственост на Министерството на отбраната.

"Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптер с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България", каза проф. Ангелов.

Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те "Кугър"-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

"Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи", заяви премиерът Борисов. Той посочи, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването ѝ на здравния министър.

Борисов допълни, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

В началото на годината имаше няколко случая на закъсали в планината туристи, като един загина, но хеликоптер не беше изпратен. Вместо това премиерът летя с вертолет за да види напредъка по строителството на магистрала "Хемус".

Така темата стана отново актуална. Спасителите обявиха, че акцията е щяла да продължи само час и половина, ако те са разполагали с хеликоптер, но заради липсата му е отнела 11 часа.

България е единствената страна в ЕС, която няма изградена система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS). Дори Северна Македония, която България спря по пътя ѝ към ЕС, има два медицински хеликоптера.

В рамките на първото за 2021 година правителствено заседание Борисов отново повтори, че страната ни до този момент успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата, предизвикана от Covid-19.

"Изпратихме една трудна година, от февруари до декември - пандемия с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Но мисля, че възможно по най-добрия начин преодоляхме до момента тези неприятности", заяви премиерът.

Борисов изтъкна, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки.

"Остава ни ваксината като спасителен пояс, ритмично засега върви ваксинирането", допълни той.

Борисов добави, че в това отношение страната ни също има строга организация и се справяме по един от най-добрите начини в Европа.

Свързани статии