Актуално

На фокус

Машините ликвидираха невалидния вот

Машините ликвидираха невалидния вот

29.06.2021

Втори фронт

783


Промените в изборното законодателство, свързани с машинното гласуване, ликвидират напълно проблема с невалидните бюлетини. Това сочат данните от частичните кметски избори, проведени в неделя. Случващото се е важно, тъй като дълги години високият процент на недействителните бюлетини будеше съмнения за честността и качеството на изборния процес – имаше както умишлено увредени хартийки, така и сбъркани по някаква причина от гласоподавателя.

Сега на този вот за първи път бе реализирано т. нар. масово машинно гласуване. То формално е наричано така, защото в секциите с под 300 избиратели се гласува по традиционния начин. Но дори и непълно въведено, машинното гласуване на практика унищожи невалидния вот. При урните с машини е ясно защо – гласоподаването чрез самото устройство няма как да бъде неправилно, то винаги е валидно. Но математически процесът засяга и останалите секции – просто избирателите там са малко, грешките представляват пренебрежима стойност.

В цифри нещата изглеждат така: едва 5 са недействителните бюлетини на вота в Благоевград (естествено, те са от секциите без машини); при общо 18 117 гласоподаватели това е под 0,03 % невалиден вот. А на редовния кметски вот преди 2 години недействителните бюлетини бяха почти 5%. В шуменското село Цани Гинчево (ромско население) и врачанското Ракево за 2 години невалидните бюлетини намаляват съответно от 7% и 3%  на 0. Просто и на двете места сега се гласуваше само с машина. В хасковското село Сърница през 2019 г. недействителните гласове бяха 1%. Сега пак е 1, но в абсолютна стойност - този единствен глас бе подаден в една от секциите, в която липсваше устройство.

ДЯЛ

5-те недействителни гласа в Благоевград са получени при подаването на 842 стандартни бюлетини. Стандартно са гласували малко над 4% от явилите се. Ако и те бяха ползвали машина, невалидният вот и в Благоевград щеше да е абсолютна нула.

   Източник: СЕГА

Свързани статии