Актуално

На фокус

България е последна по справяне с корупцията в ЕС в класацията на „Трансперънси интернешънъл“

България е последна по справяне с корупцията в ЕС в класацията на „Трансперънси интернешънъл“

28.01.2021

БНР

515


България остава на последно място в Европейския съюз в класацията на „Трансперънси интернешънъл“ за справяне с корупцията. Индексът на базираната в Берлин международна неправителствена организация за възприятие на корупцията за 2020 година беше представен у нас от асоциацията „Прозрачност без граници“.

44 е индексът за 2020 година на България. Такъв е и на Румъния и на Унгария, което поставя трите страни на европейското дъно по справяне с корупцията. В световен план България е на 69-то място. Това означава с 5 места надолу спрямо 2019 г., когато е била на 74-о място.

По скалата на „Трансперънси интернешънъл“ нула означава „силно корумпирана държава“, а 100 – „много чиста от корупция“ страна.

Световният индекс е изготвен в контекста на кризата с Covid-19 и показва пряка връзка между корупцията и справянето с пандемията. А тя, коментираха от „Прозрачност без граници“, е откроила проблема с неглижирането на социалните системи и е станала повод за ограничаване на отчетността на институциите и възпрепятстване на гражданския контрол.

Според Ваня Нушева, държавите в които нивото на корупция е по-високо, нагласата на управляващите елити е да ограничават граждански права и да не спазват демократичните стандарти в управлението.

„От 202 изследвани държави в световен мащаб в 26 държави са установени отчетливи тенденции към автократичност в политическия живот. За съжаление България е една от тях. България се нарежда сред държави като Унгария, Полша, Чехия, Сърбия, Турция, Щатите, Индия“, каза тя.

Според Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“, диагнозата, която поставя изследването, е „хронично продължаващо заболяване“:

„В последните години се движим в един много тесен коридор между 41 и 44 точки, които показват системен проблем за борба с корупцията. Не можем да се откъснем от тази почти права или да се опитваме да пречупим тенденцията. Големият пробив, който се очакваше в изминалия период с консолидацията на антикорупционните институции, не се случи и за съжаление някои изследвания вече говорят и за авторитарен оттенък в начина на управление на държава, който ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията“.

Изследването завършва с препоръки, които могат да съдействат за ограничаване на корупцията. Сред тях - засилване на обществения надзор над институциите; осигуряване на прозрачни и конкретни процедури за обществени поръки, защита на демокрацията и насърчаване на гражданското участие; осигуряване на пълноценен достъп до информация.

Свързани статии