Актуално

На фокус

България дава убежище на 70 афганистанци

България дава убежище на 70 афганистанци

25.08.2021

Втори фронт

494


До 70 афганистанци ще получат убежище у нас. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.
Новината идва на фона на задълбочаващата се криза в Афганистан, след като контролът на страната попадна в ръцете на талибаните и Европа се притеснява от нова мигрантска вълна. Хиляди хора вече са били евакуирани от Кабул.

Афганистанските граждани, които ще имат възможност да получат убежище у нас са работили заедно с българските контингенти в посолството на страната ни в Кабул, сътрудничили са си с други наши представители на телен както в рамките на Европейския съюз, така и в рамките на НАТО.

"Важно е от гледна точка на съпричастността и солидарността, както и по отношение на това, че тези хора са работили за България. Даваме си сметка, че ситуацията е много динамична и самото изтегляне на тези хора от Афганистан ще бъде достатъчно трудно и предизвикателство. Но със създадената организация се надяваме да постигнем успех и в крайна сметка да сме в състояние да демонстрираме готовността на българската държава да даде убежище на тези хора, които са работели за България", каза Стефан Янев.

  Източник: frognews

Свързани статии