Актуално

На фокус

България чака 800 машини за гласуване от Тайван

България чака 800 машини за гласуване от Тайван

14.06.2021

Втори фронт

412


800 машини за гласуване, като тези, с които разполага България, могат да бъдат произведени в Тайван до сряда и още в четвъртък да бъдат транспортирани към страната. Това обяви днес говорителката на ЦИК Росица Матева пред в интервю за bTV. Разговорът за тези 800 машини е воден с фирмата производител "Смартматик". Освен това в Нидерландия има 672 машини от същия вид, посочи Матева, която е и зам.-председател на комисията. Въпросът е как да бъдат доставени. "Представителят на "Смартматик" при нас в петък гарантира съдействието да се доставят", обясни Матева.

Говорителката на ЦИК посочи, че тепърва ще се договарят финансовите параметри за доставката на тези машини. Разговорите за това ще са във вторник.

Ако стане така, че да останем само с наличните 9600 машини, ще организираме изборите с тях, увери Матева. В България трябва да има машини в около 9400 секции, а зад граница - в 242. "Много по-добре ще бъде в повече секции да има повече от една машина. Ако успеем да доставим тези, ще има по 2 машини в повече от 700 секции", призна говорителката. По думите й, ако в някоя комисия машината не стартира, ще е трудно да се достави нова, тъй като софтуерът е инсталиран с информацията за конкретната секция. В такъв случай там ще се мине към гласуване с бюлетина.

Проблемите с машинното гласуване възникнаха, след като "Сиела Норма" предложи почти три пъти по-висока цена за допълнителните машини, които трябва да бъдат купени за чужбина. ЦИК и "Сиела" не се споразумяха за цената. Фирмата постави и допълнителните условия за поддръжката на вече купените устройства. Така се стигна до преговорите на ЦИК със "Смартматик".

Матева съобщи и че продължават преговорите между ЦИК и "Сиела Норма". Според нея единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуера и организиране на изборите е "Сила Норма" заради договора от февруари. "Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено", обясни Матева.

По думите й на 10 юни ЦИК е поискала поискала от "Сиела Норма" допълни документи и кодове, за да може да ползва машините без необходимостта от намеса на изпълнителя и производителя. "Не са предадени всички кодове така че държавата да организира избори без "Сиела" и "Смартматик" да модифицират софтуера за изборите", обясни Матева.

    Източник: СЕГА

Свързани статии