Актуално

На фокус

България бе поставена в списъка с неприятелските страни на Русия

България бе поставена в списъка с неприятелските страни на Русия

30.04.2021

Втори фронт

13943


От вчера сутринта България е поставена в списъка с неприятелските на Русия държави. Това стана ясно във вечерното предаване "60 минути по горещите следи" на главния всеруски федерален ТВ канал "Россия 1".

"Що се отнася до приятелите, кои са приятели не знаем, но тази сутрин бе обновен списъкът (с неприятелските държави). Покажете моля на екрана - наложи ни се (на Русия) да впишем сутринта в него и България", заяви водещата, когато бе показан списъкът на Кремъл с неприятелските страни.

България е добавена към вписаните по-рано неприятелски държави: САЩ, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Великобритания, Грузия, Украйна и Австралия (на видеото е от 53:10 мин.).

Причината са събитията от последните дни, когато българската прокуратура обяви за руска връзка с 4 взрива в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси, станали в последните 10 години.

По този повод вчера външният министър Екатерина Захариева уведоми русия посланик Елеонора Митрофанова, че пом.-военният аташе на руското посолство в София е обявен за персона нон грата и до 5 май трябва да напусне страната. Освен това от българското МВнР обявиха, че България е поискала "правоохранителните органи на Русия да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд".

На това Москва отговори витиевато, че "при постъпване на съответното запитване руските компетентни органи ще го разгледат по установения ред, съгласно действащите двустранни договорености в тази връзка".

Днес пък посолството на САЩ в София излезе с официално изявление по повод на напрежението между България и Русия. На профилите на посолството - и във "Фейсбук", и в "Туитър", се появи следният текст:

"България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия."

  Източник: СЕГА

Свързани статии