Актуално

На фокус

Българите в чужбина да забравят за гласуване по пощата

Българите в чужбина да забравят за гласуване по пощата

13.01.2021

Втори Фронт

2618


Mинистърът на външните работи Екатерина Захариева коментира пред Би Ти Ви, че е невъзможно да се организират избори по пощата у нас, защото пощенските оператори в редица държави трябва да се превърнат в "мини секционни комисии". На въпроса дали е възможно гласуване по пощата само за българите в чужбина, Захариева подчерта, че не трябва да се  правят промени в Изборния кодекс в последния момент, защото това ще доведе до недоверие от страна на избирателите.

Захариева даде пример с  Румъния, на която една от държавите е разрешила разкриване на заявените секции два дни преди датата на изборите, но отказа да обяви коя е държавата.

Тя увери, че министерството на външните работи вече работи по подготовката на изборите в чужбина, въпреки че все още няма конкретна дата за вота.

Министър Захариева каза още, че президентът Румен Радев се опитва да прехвърли отговорността за отлагане на вота върху Оперативния щаб и правителството.

"Беше редно президентът да направи консултациите преди да обяви 28 март за дата на изборите. Целта, според мен, е да се прехвърли отговорността за отлагането на датата върху правителството. Чакаме президентът да определи окончателно датата. Ние от ГЕРБ сме готови за всяка дата", коментира още Захариева.

 

Свързани статии