Актуално

На фокус

Бизнесът се разгневи: Плащаме 70% по-скъп ток от германските фирми

Бизнесът се разгневи: Плащаме 70% по-скъп ток от германските фирми

04.08.2021

Втори фронт

689


Спешни действия за озаптяване на високите цени на електроенергията искат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в писмо до служебния премиер Стефан Янев.

АОБР заявява категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди работещи в индустриалния сектор в България, се казва в писмото.

От 1 август 2021 г. положението с цените на електроенергията е станало нетърпимо, затова големите индустриални предприятия обмислят да спрат производствените си мощности, става ясно от писмото. Конкурентните позиции на българските фирми и особено на индустриалните потребители на електроенергия спрямо другите на общоевропейския пазар се влошават, а поведението на компетентните институции е "недопустимо и безотговорно", оплакват се бизнес организациите.

От АОБР посочват, че средната базова цена на активна електроенергия пазар „ден напред“ по данни на Българската независима енергийна борса от 1 август е 130,95 Евро/МВтч, а за днес, 4 август, е 169,10 Евро/МВтч. За сравнение, цените на електроенергията в България за периода превишават тези на основните експортни пазари на българска индустриална продукция  - Германия, Италия, Франция, Австрия, с над 50%, като за днес средното превишение надминава 70%.

Затова работодателските организации настояват Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор при съгласуване с регулаторните органи, да предприемат спешни мерки в няколко направления. 

На първо място, да се осигури натовареност на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, която в момента работи  едва  25% от капацитета си. "Поведението на държавни и общински дружества, включително неадекватно преценени периоди за изпълнение на ремонтни програми, провокират системно изкривяване на пазара", посочва АОБР.

Бизнесът настоява временно да се ограничи износът на електроенергия.  И иска подкрепа на най-енергоемките  промишлени производства, защото при такива цени тна тока техните стоки стават непродавеми. 

Индустрията критикува липсата на интегреция с европейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.

"Вече е премината границата на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества, наши членове, Ви информираме, че започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", се посочва в писмото на АОБР до служебния премиер.

"Тъй като очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика", пишат работодателските организации.

   Източник: СЕГА

Свързани статии