Актуално

На фокус

Бизнесът поиска премиерът Янев да уволни енергийния си министър

Бизнесът поиска премиерът Янев да уволни енергийния си министър

10.08.2021

Втори фронт

1279


Шефовете на четирите големи работодателски организации се срещнаха с премиера Стефан Янев заради кошмарно високите цени на тока и поискаха тотално "изчегъргване" по върховете на българската  енергетика, започващо с ресорния министър Андрей Живков и заместниците му.

"От началото на месеца цената на електроенергията в България е най-скъпа в целия Европейски съюз. Според нас причината за това е зловредното некомпетентно управление на енергетиката - в ущърб на икономиката и домакинствата в България и в полза на определени лица. Искаме оставката на ръководството на Министерството на енергетиката, на Български енергиен холдинг (БЕХ) и на ТЕЦ "Марица изток" 2, заяви Васил Велев, ротационен председател на Асоциацията на работодателите, обединяваща БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП.

Цените на енергийната борса, откъдето фирмите купуват ток, буквално полудяха в последните седмици. Причината е, че търсенето на електроенергия е голямо, а доскоро ключови доставчици като държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" работеха с намалени мощности и се въздържаха да продават ток въпреки изгодните за тях цени. Тецът засили производството си едва когато работодателите заговориха за национални протести и оставки, а големи заводи започнаха да спират, защото продукцията им става непродаваема при такива стойности на еленергията.

На срещата със служебния премиер работодателите са поискали и анализ на поведението на ЕСО и НЕК в кризисната ситуация.  "Логично е и техните ръководства да подадат оставки, тъй като управлението на предлагането се извършва в ущърб на хората, на икономиката, на индустрията и на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, това е от зла умисъл, нееднократно сме стигали дотук.  Имаме монопол на БЕХ на борсата, дружествата на БЕХ предлагат по-голямото количество електроенергия на умишлено по-високи цени, създавайки и умишлено по-висок дефицит", обясни Васил Велев. Той каза, че работодателските организации искат пълна промяна по върховете на енергетиката, така че там са бъдат назначени компетентни и добросъвестни хора, а не пионки на "енрегийната мафия", саботьори и неграмотници.

Оставаме в протестна готовност, подчерта Велев. Не стана ясно какви ангажименти е поел премиерът Стефан Янев. Той каза само, че разбира притесненията на бизнеса, но нищо не спомена за кадрови промени.

Още вчера известни лица на българския бизнес направиха силно критични коментари.  

Снощи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев написа във Фейсбук:

"Когато прочетох интервюто на Константин Стаменов за загубите на индустрията от цените на тока, си спомних разговора ми с колегата Красимир Дачев, който вече спря и трите си завода. Споделих му, че от министъра на енергетиката, по стара българска поговорка, и чеп за зеле не става, а той ме помоли да не обиждам чепа! Не знам смешно ли е или тъжно?!

Свързани статии