Актуално

На фокус

Бившият зам.-екоминистър от "Боклукгейт" излиза от ареста

Бившият зам.-екоминистър от

01.01.2021

Mediapool.bg

290


След седем месеца в ареста бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков ле пуснат на свобода в последния ден на 2020 г.. За да посрещне новата година вкъщи той трябва да плати гаранция от 100 хиляди лева, реши Апелативният специализиран съд. Той пусна окончателно и бизнесмена Николай Миховски срещу 200 000 лв. гаранция.

Живков е обвинен заедно с братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов, че са организирана престъпна група. Прокуратурата твърди, че дружеството на Бобокови "Монбат" е внасяло опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това. Така престъпната група оказала тежко въздействие върху околната среда.

Живков и останалите обвинени бяха задържани при мащабна акция в края на май в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села. От месец май, когато беше изведен от министерството от служителите на бюрото за защита към главния прокурор, Красимир Живков е в ареста.

От държавното обвинение твърдят, че в основата на схемата стои задължението на всяко дружество, което генерира опасен отпадък, до една година или да го изнесе, или да го предаде на друго за преработка. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от регионална инспекция по околната среда и водите.

Според описаната от прокуратурата схема зам.-министър Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. В други случаи отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.

Красимир Живков беше зам.-министър на екологията в последните две правителства на Бойко Борисов. В неговия ресор бе даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. През февруари - в разгара на първата прокурорска проверка за нелегалния внос на боклук от Италия, той отчете, че България има отлични резултати при рециклирането и оползотворяване на боклук.

Делото "Боклукгейт" започна в края на миналата година, след като италианската полиция спря влакова композиция с тонове отпадъци, насочена към България. След това боклуци бяха открити на площадка край Плевен. Досега освен на Бобокови и Живков обвинения бяха повдигнати и на бившия шеф на плевенската РИОСВ Габриел Савов, както и на още трима бизнесмени – собственици на фирми, държали площадките за съхранение на отпадъците.

Междувременно прокуратурата започна да копае в търсене на "загробени" отпадъци на няколко места в страната. Наскоро от там обявиха, че в Плевен, София, Монтана и Шумен са открити над 7 хил. тона опасни отпадъци.

Свързани статии