Актуално

На фокус

Бивш афганистански офицер: Падането на Кабул е сценарий, подготвен още преди 2-3 години

Бивш афганистански офицер: Падането на Кабул е сценарий, подготвен още преди 2-3 години

25.08.2021

Втори фронт

1372


Бързата капитулация на правителствените сили и падането на Кабул е сценарий, подготвен от афганистанските лидери. Това е предварително замислено още преди 2-3 години, когато започнаха преговорите талибаните. Това смята бившият афганистански офицер Абдул Рахман.
„Никой не знае какво се споразумя предишният американски президент Доналд Тръмп с талибаните. Настоящият Джо Байдън е бил поставен пред свършен факт, каза той пред bTV по повод американското изтегляне от Афганистан.

„Афганистан не беше готов за това управление. Не беше готов за демокрация. Огромен процент от хората са неграмотни и религията има голямо влияние. Народът, когато са идвали руснаците, те ги приеха добре с открити гърди, но те не успяха да управляват държавата толкова лесно. Американците направиха същата грешка“, коментира Рахман.

Бившият военен продължава да поддържа контакт с роднините си в Афганистан и по техните думи ситуацията там не е добра: „Не се чувстват удобно. Всички са затворени вкъщи. Жените нямат право да излизат навън, нямаш право да слушаш музика. Това е, което чувам от тях“.

„Сега топката е в полето на талибаните, водят се преговори със съпротивата, ръководени от сина на Шах Масуд. Невъзможно е еднопартийно или едноетностно управление в Афганистан“, категоричен е Рахман.

За последен път той е бил в Афганистан през 2012 г. заедно с българския контингент в страната. По думите му нашите сънародници са били приети много добре там, за разлика от други нации, „които не са можели да си покажат носа на вън“. Българските инструктори са направили за афганистанската армия и общество, и той им е благодарен за това.

  Източник: frognews

Свързани статии