Актуално

На фокус

Битката за „зеления сертификат“ за свободно пътуване тепърва започва

Битката за „зеления сертификат“ за свободно пътуване тепърва започва

01.05.2021

Втори фронт

448


Въпреки добрите пожелания, т.нар „зелен сертификат“ за пътуване в ЕС все още не е реалност – ключови въпроси не са изяснени и в Брюксел предстои битка между страните-членки, ЕК и евродепутатите, предава бТВ.

Преговорите ще засегнат спорни теми като това кои ваксини трябва да се включат в сертификата. ЕП настоява това да са само одобрените от ЕМА, докато ЕК оставя възможност някои държави да признават и други препарати. Сложен въпрос е и дали страните да имат право да въвеждат допълнителни санитарни ограничения.

Важно е и колко ще струват PCR тестовете за тези, които не могат да се ваксинират и дали въобще да трябва да се плаща изследването от пациента, тъй като ваксините са безплатни и това създава условия за дискриминация.

Целта на преговорите е да се стигне до единно решение, а не поредна фрагментация и различни условия в различните страни – въпреки уж общия сертификат. Здравеопазването е област от национална компетенция.

Междувременно ЕК започва на 26 май делото си срещу „АстраЗенека“ за недоставени количества от нейната ваксина. За целта Брюксел ще разчита на външни юридически съветници.

   Източник: epicenter

Свързани статии