Актуално

На фокус

"Билд": Меркел отмени ваксинацията си с АстраЗенека

12.04.2021

Втори фронт

1010


Германският канцлер Ангела Меркел е отменила планираната си ваксинация срещу COVID-19 с препарата на "АстраЗенека", съобщи в. "Билд". Изданието съобщава, че Меркел е имала насрочена дата за ваксинация на 11 април. Това съвпада със заявената в регистъра резервация, в която е вписана същата дата на раждане, като на канцлера - 17 юли 1954 г., допълва БГНЕС. Ваксинацията обаче е била отменена чрез апликацията Doctolib, която се използва от подлежащи на ваксиниране пациенти.

Не е ясна причината за отмяната, но се предполага, че може да е свързана с важна среща на ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС).

Говорителят на правителството Стефен Зайберт коментира, че Меркел ще информира обществеността, когато бъде ваксинирана. В края на март Меркел и италианския премиер Марио Драги обявиха, че ще се ваксинират с "АстраЗенека", за да докажат безопасността на препарата. Британският премиер Борис Джонсън дори вече си постави първа доза от тази ваксина.

В Германия заразените с коронавируса от началото на пандемията минаха 3 млн. души и вече са  3 011 513, а общият брой починали е 78 452 души. В момента мерките в страната не са толкова затегнати и са отворени училища и детски градини, фризьорски салони, салони за красота, магазини за цветя и книжарници.

В Чехия бе обявен краят на извънредното положение, което продължи 188 дни и включваше дори полицейски час от 21:00 до 05:00 ч. Възобновяват се присъствените часове в началните училища, а в детските градини ще се върнат децата от горните групи. За тези две групи деца обаче ще се правят тестове за коронавирус два пъти седмично. Отварят също така селскостопанските пазари, ателиетата за химическо чистене, магазините за автомобилни резервни части и за битова техника, за канцеларски материали, детски дрехи и обувки, библиотеки, зоопаркове и ботанически градини. Баровете и ресторантите засега остават затворени.

В Полша отчетоха 99% ефективност от ваксинацията. "Засега в група от над 5.5 милиона ваксинирани само 51 000 души са показали положителен тест за COVID-19 или 0.9%. Казано по-просто, това означава, че нивото на защита надвишава 99%", обяви министърът на здравеопазването Адам Недзелски в "Туитър". Националната карантина обаче остава в сила до 18 април.

В САЩ бе обявен рекорден брой ваксинирани в рамките на един ден - 4,6 млн. души. Така вече 183 млн. американци вече са имунизирани, като 27% от възрастните хора вече са получили и втората си доза.

Индия изпревари Бразилия и излезе на второ място в света по регистрирани случаи на COVID-19. След рекордните 168 912 случая за изминалото денонощие, съобщени от индийските здравни власти, официалният общ брай заразени в страната става 13,53 млн. В Бразилия те са 13,45 млн. Лидер в тази мрачна класация са САЩ с 31,2 млн. случая. За изминалите 24 часа Индия отчете и 904 починали от коронавируса, с което общият брой смъртни случаи става 170 179.

 Източник: СЕГА

Свързани статии