Актуално

На фокус

Бил Гейтс ще инвестира $ 2 млрд. в борбата срещу промяната на климата

Бил Гейтс ще инвестира $ 2 млрд. в борбата срещу промяната на климата

15.02.2021

Гласове

468


Основателят на Microsoft Бил Гейтс възнамерява да инвестира около 2 млрд. долара през следващите пет години в борбата срещу изменението на климата. Той обяви това в интервю, публикувано в понеделникв германския вестник Handelsblatt., съобщава ТАСС.

Гейтс планира да инвестира средства в стартиращи компании и други проекти. Според него климатичната катастрофа трябва да бъде предотвратена с помощта на иновативни технологии. „Възможно е, но ще бъде много трудно“, казва основателят на Microsoft.

В същото време Гейтс призова за петкратно увеличение на глобалните държавни инвестиции в научни изследвания - до поне 110 млрд. долара годишно. Според него те трябва да бъдат насочени към развитието на възобновяеми енергийни източници и други иновации по целия свят. "Трябва да променим физическата икономика с темпове, невиждани досега в историята", каза Гейтс.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда оглавяват благотворителна фондация, която се фокусира върху борбата с опасните болести в развиващите се страни, здравни и образователни програми в САЩ. Чрез нея са отпуснати стотици милиони долари за разработване на ваксина срещу новия тип коронавирус и за подпомагане на бедните, които са най-уязвими от пандемията.

Привържениците на конспиративните теории смятат обаче, че разпространението на коронавируса е специална операция за чипиране на хора и тяхното наблюдение и че зад нея стои Бил Гейтс, припомня ТАСС.

Свързани статии