Актуално

На фокус

Бил Гейтс: Около 70% от човечеството трябва да се ваксинира

Бил Гейтс: Около 70% от човечеството трябва да се ваксинира

17.12.2020

Glasove

8637


Ваксините спасяват милиони животи всяка година и научните тестове показват, че са безопасни. Ваксините срещу Covid-19 не са изключение. Те бяха разработени бързо, тъй като много фази на научното изследване и разработка протичат паралелно, а не защото учените или властите прескачат решаващите етапи на безопасност. Новите платформи използват рибонуклеинова киселина (РНК), като тези на “Пфайзър” и “Модерна”, съкращавайки също и сроковете между откриването на нов патоген и получаването на ваксини, готови за изпитания... Разбирам, че това създава проблем за някои, но аз живея в демокрация, в която имаме право да харчим парите си, както искаме. Изборът да ги харча за ваксини, вместо за екстравагантности, ми спечели атаки. Никога не съм бил атакуван така, както през тази година”, казва в интервю за "Поан" Бил Гейтс. Милиардерът, чиято фондация финансира отчасти Световната здравна организация (СЗО), стана мишена на много обвинения, сред които това, че е предизвикал пандемията на Covid-19 и е планирал световната ваксинация.

Той стана милиардер на 31-годишна възраст, година след като “Майкрософт” излезе на борсата. След като напусна компанията за софтуер за персонални компютри, която бе създал, Бил Гейтс посвети себе си и богатството си на общественото здраве заедно със съругата си Мелинда Френч, основавайки през 2000 г. най-голямата благотворителна фондация в света. През 2010 г., заедно с приятеля си Уорън Бъфет, той постави началото на кампанията “Даване на обещание” (Giving Pledge), насърчавайки други милиардери да даряват за хуманитарни каузи. Същата година те поставиха началото на десетилетието на ваксините и обещаха да предоставят 10 млрд. долара на бедните страни, без да знаят, че десет години по-късно светът ще се изправи пред смъртоносна пандемия. На 10 декември Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” обяви инвестиция от 250 млн. долара за научни изследвания, разработване и разпространение на ваксини, инструменти за диагностика и лечение за страните с ниски и средни доходи. С това неговият принос достигна 1,75 млрд. долара. Бил Гейтс, най-богатият човек в света между 2000 и 2007 г. вече е “само” втори след Джеф Безос, основателят на “Амазон”. На 65-годишна възраст Гейтс все още притежава 1% от “Майкрософт” и продължава да инвестири във високите технологии. Според “Форбс” богатството му се оценява на 118,5 млрд. долара. В блога си той препоръчва книги, които дават представа за настоящите му тревоги. За да завършим 2020-а, “една мръсна година”, той препоръчва есета за политика (масовото затваряне на чернокожи в САЩ), история (животът на Уинстън Чърчил) или наука (изследвания за муковисцидозата). Можехме да очакваме анализ на теориите на конспирацията, тъй като Бил Гейтс стана любимата им мишена. Свързахме се с него с петминутно закъснение (по Microsoft Teams), защото е бил “на телефона с Индия”. Този оптимист започва много от изреченията си със “за щастие”. Ковид, политически хаос в САЩ, конспирационизъм… Той говори за всичко пред "Поан".

- Вашата фондация току-що деблокира 250 млн. долара за борбата срещу Covid-19 в бедните страни. Защо? Би могло да се възрази, че богатите страни бяха засегнати по-силно от пандемията.

- Страни като Индия, Пакистан, Южна Африка бяха силно засегнати, както и други със средни доходи в Латинска Америка. Последното нещо, което трябва да се направи, е да се предоставят инструменти за борба срещу болестта на пазарна цена, защото повечето богати страни ще се възползват от тях. Това са обществени блага. Трябва да се постигне магичната комбинация между личната способност да се измислят, пристъпването към тестове и одобрение и колективното действие да се произведат. Това се случва за първи път: ваксина, създадена от компания като “Астра Зенека”, се произвежда от друга, Индийският серумен институт, най-големият производител в света. Ако Великобритания и Индия я одобрят, тя ще бъде на разположение в голямо количество за страните с ниски и средни доходи.

- Смятате ли, че поради взаимосвързаността на света болестта ще продължи да циркулира, докато не бъдат предоставени ваксини на бедните страни?

- Никога няма да постигнем справедливо разпределение. Ваксините на “Пфайзер” и “Модерна”, които трябва да бъдат съхранявани при много ниски температури и са много скъпи, ще отидат най-вече в богатите страни. Останалите три, на “Астра Зенека”, “Джонсън и Джонсън” и “Новавакс”, които би трябвало да бъдат одобрени през първото тримесечие, са по-евтини и можем да ги произвеждаме в голям размер. Фондацията вече даде пари на Серумния институт за завода за производство на ваксините на “Астра Зенека” и “Новавакс”. Също така се фокусираме върху моноклоналните антитела, обещаващо лечение, което обаче все още не е постигнало успех. Някои наши служители са работили в компаниите, които произвеждат тези ваксини. Извън частния сектор, ние сме сред тези, които най-добре познават проблемите на заводите, качеството, задължителните правила за съхраняване, нормите. Като цяло тези въпроси са мистерия за богатите страни, защото се отнасят до инфекциозни болести, които не интересуват никого. Ние обаче имаме експертиза, благодарение на борбата срещу маларията, диарията, пневмонията. И изведнъж целият свят се интересува от ваксините.

Източник: Гласове

Свързани статии