Актуално

На фокус

Би Би Си номинира за награда есето на Дж. К. Роулинг за транс правата

Би Би Си номинира за награда есето на Дж. К. Роулинг за транс правата

27.12.2020

segabg.com

1872


„Обидата е цената на свободата на словото“, заявиха от британската обществена телевизия

Годишната награда „Ръсел“ на Би Би Си, на името на британския философ, автор и общественик Бертран Ръсел, привлече вниманието тази година поради номинационния си списък, който включва и Джоан К. Роулинг.

Писателката, създала поредицата за Хари Потър, е поставена сред кандидатите заради своето есе на тема пол и джендър, което предизвика обществен фурор при публикуването си през юни. В него се правят спорни изявления относно транс правата и класификацията на транс жените като жени. В него Роулинг разкрива личния си опит с домашното и сексуално насилие. Тя каза, че възходът на транс активизма ще изтрие концепцията за пол, която определя живота на много жени.

"Искам транс жените да бъдат в безопасност. В същото време не искам момичетата и жените по рождение да се чувстват по-малко сигурни. Когато отворите вратите на тоалетните и съблекалните за всеки мъж, който вярва или чувства, че е жена - а както казах, сертификати за потвърждение на пола вече могат да се издават без да е необходима операция или хормонална терапия - тогава вие отваряте вратата на всички мъже, които желаят да влязат вътре“, пише тя в есето си.

Роулинг все още не е коментирала номинацията си за наградата Ръсел. Но няколко знаменитости  подложиха на критика в социалните мрежи номинацията на Би Би Си. Дейвид Левсли, редактор в лайфстайл списанието GQ, каза, че обществената телевизия е одобрила "базираното на изцяло погрешна информация" и невярно като фактология есе на Роулинг, за да оправдае трансфобията.

Би Би Си основава наградата на името на Бертран Ръсел през 2017 г. Тя „чества журналистиката и авторите, които вземат пример от интелектуалните и морални добродетели в текстовете на Ръсел“. Отличието има три критерия за победител: език, ерудиция и морална сила - "инстинктивно дълбоко отвращение от несправедливостта", според медийния редактор на Би Би Си Амол Раджан.

Обществената телевизия в Обединеното кралство защити своята номинация с обяснението, че макар и мнозина да са се почувствали обидени от коментарите на писателката за трансджендър хората, „обидата е цената на свободата на словото".  Би Би Си заяви, че оценява "смелостта" на Роулинг за това, че е написала есето въпреки изливащите се върху нея остри критики, но добави, че номинацията не означава подкрепа за нейните аргументи.

Номинацията за Роулинг идва в момент, когато Би Би Си е под наблюдение заради редакционната си политика. Миналата седмица Ofcom, британският телевизионни надзорен орган, призова Би Би Си да даде даде думата и на другата страна, след като е представила позицията на антитранс групите, за да създаде „балансиран“ диспут.

Докато Роулинг спечели възхищението на Би Би Си, някои фенове и известни личности пожелаха да се дистанцират публично от авторката. През юли Ема Уотсън и Даниел Радклиф, две от звездите от филмите за Хари Потър, изразиха подкрепа за правата на транссексуалните и несъгласие с възгледите на Роулинг.

Leaky Cauldron и Mugglenet - два от най-големите фенсайтове на света на Хари Потър - също отхвърлят вярванията на Роулинг. „Нашата позиция е твърда: Трансджендърните жени са жени. Трансджендърните мъже са мъже. Небинарните хора са небинарни. Интерсексуалните хора съществуват и не бива да бъдат принуждавани да живеят в бинарност. Макар и да не оправдаваме лошото отношение, които получава Дж.К.Р., трябва да отхвърлим нейните убеждения", заявиха от сайтовете.

Те също така отбелязват, че „Роулинг използва своето влияние и привилегировано положение срещу маргинализирани хора“, а това не е в крак с „посланието за приобщаване и даване на права и възможности“ от книгите за Хари Потър.

***

В крайна крайна сметка есето на Роулинг не спечели. Носителят на наградата на името на Бертран Ръсел за 2020 е Дека Айкенхед — за текст, в която описва как една ямайска психеделична гъба ѝ е помогнала да се справи с мъката си след ужасна трагедия. 
 

Свързани статии