Актуално

На фокус

Без фирмите на Божков приходите от хазартни такси са паднали с 25%, отчете Ананиев

Без фирмите на Божков приходите от хазартни такси са паднали с 25%, отчете Ананиев

28.02.2021

Втори Фронт

1710


През 2020 г. приходите от държавни такси от хазартни игри са 129.4 млн. лв., което е с 25% по-малко от предходната година. Данъчните постъпления на хазарните фирми пък са 127.6 млн. лв., което е спад от 8%.

Това отчете финансовият министър Кирил Ананиев в парламента на депутатско питане от БСП.

Има две основни причини за този спад, каза финансовият министър. Първата са отнетите лицензи на частните лотарийни игри на Васил Божков през февруари 2020 г. и създаването на държавен монопол върху този тип хазарт. Втората е COVID-пандемията, заради която през миналата година на два пъти бяха затваряни игрални зали. "Как е възможно след отнемането на лицензите на основни фирми в хазарта, вие да отчитате 8% спад? Или данните ви са неточни, или са укривани обороти", коментира депутътът от левицата Румен Гечев. Той посочи, че продължава да стои без отговор въпроса как са проспани щети за бюджета от близо 700 млн. лв. заради занижени такси, които са плащали двете фирми на Божков - "Национална лотария" и "Ню геймс". "Как държавното тото е плащало по-високи такси, а частни компании - по-ниски, а както разбрахме част от спестените пари са давани за рушвети?", запита Гечев, цитиран от Сега.

Министър Ананиев не отговори на този въпрос, от което Гечев не остана никак доволен. Министърът единствено обясни, че надзорът върху хазарта от август 2020 г. е поет от НАП, а Държавната комисия за хазарта е закрита. За целта законодателството бе променено, беше направена нова организационна структура в НАП, приеха се нови наредби, създадена е организация, за да не се допускат грешки, посочи Ананиев. "За да дойда и за да ви уважа и за да отговоря на вашите въпроси, съм работил цяла нощ, а вие казвате, че някакви финтове се разиграват. Не е етично, моля ви друг път не го допускайте, вие все пак сте професор", обърна се финансовият министър към Румен Гечев, в отговор на твърденията му, че се опитва да се измъкне от отговор на въпросите. Гечев пък му отвърна, че в критиките му няма нищо лично, но преди две седмици му бил задал въпросите и било задължение на министъра по Конституция да идва в парламента.

Източник: actualno

Свързани статии