Актуално

На фокус

Бетон в морето заличи плажа „Чайка-юг“ под Дома на журналистите

Бетон в морето заличи плажа „Чайка-юг“ под Дома на журналистите

18.08.2021

Втори фронт

2275


За бетонни съоръжения в морето, които са унищожили плажа под Международния дом на журналистите край Варна, сигнализираха в началото на август от Съюза на българските журналисти.

На 3 август ръководството на СБЖ писмено уведомява областния управител на Област Варна - Марио Смърков, като прилагат и становище на експерти от Института по океанология към БАН за състоянието на морския плаж „Чайка-юг“ или, както варненци го наричат - „Журналист“. Океанолозите категорично правят заключението, че изграждането северно от плажа на пясъкозадържащи сткруктури, които не представляват хидротехнически съоръжения, а по-скоро подводни насипи (валове), напречни на брега, и най-вече изграденият през март 2021 година трети насип, е довело до пълно прекъсване на надлъжния седиментен поток към морския плаж „Чайка-юг“ и неговото практическо изчезване. Според експертите, премахването на последния насип от март т.г., би трябвало да доведе до максимално реставриране на брега. Дали това ще е достатъчно, за да се възстанови нарушеният баланс на бреговите процеси, могат да покажат само редовни бъдещи наблюдения на плажната ивица.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Областната управа на Област Варна извършват съвместно оглед на място на съседния на плажа терен и на 12.08.2021г. изготвят констативен протокол с резултатите от проверката.

Със свое писмо от 16.08.2021г. Марио Смърков уведомява за казуса служебния министър на регионалното развитие и благоустройството, управителя на „Геозащита“ ЕООД“, директора на Басейнова дирекция „Черноморски район“, директора на РИОСВ – Варна, директора на Дирекция „Морска администрация – Варна“, кмета на Община Варна и началника на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол – Варна като моли за извършване на проверка и предприемане на действия по компетентност.

Валерия Василева разговаря със Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на СБЖ. За Радио Варна тя сподели, че първоначалният сигнал за багер в морето е получен от единствения извън сезона служител в Дома на журналистите. Не е била поставена информационна табела, а опитите да се свържат по телефона със собственика на съседния терен са безуспешни. На телефонните позвънявания обаче отговаря технически ръководител на обекта, който ги уверява, че „всичко ще бъде наред и пясъкът ще се възстанови“. „Пясъкът изчезна, заливът се заблатява и в момента е само камъни и мътна вода“ – споделя с горчивина Снежана Тодорова. – „Плажовете в България са държавна собственост и ние искаме да бъде възстановено и запазено нещо, което принадлежи на всички... Като цяло съм много разочарована от това как изглежда Варна и в частност районът около „Журналист“, плажът „Кабакум“, пътят към „Трифон Зарезан“ – строителни отпадъци, грозна среда, мръсотия навсякъде и то в разгара на летния сезон! Как изобщо можем да посрещаме туристи така!?“

  Източник: БНР

Свързани статии