Актуално

На фокус

Бензин и дизел ще поскъпват устойчиво до края на годината

Бензин и дизел ще поскъпват устойчиво до края на годината

07.10.2021

Втори фронт

200


Горивата за автомобилите ще поскъпват устойчиво поне до края на годината заради високите цени на петрола и природния газ на международните пазари. Това, което ни очаква от 2023 г. заради скок на акцизите обаче, ще бъде драстично по-голямо поскъпване, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. 

"Възможностите за задържане на цените на горивата у нас са почти изчерпани", посочи пред БНР Терзиев. Той обясни, че покачването на цените в бензиностанциите в момента изостава в сравнение с ръста на международните цени. Това било благодарение на стоковите наличности от май-юли, които са реализирани през август и септември.

От началото на годината цените на бензините и дизела вече са се повишили с над 30%. В момента средната цена на най-масовия A95 е 2.31 лв. за литър, а дизелът е 2.32 лв. Най-голямо е увеличението при пропан-бутана - с 50%, и в момента той се продава на около 1.22 лв.

"Не се забелязва особена алтернатива за понижение или за задържане на тези цени", смятат от БПГА. След срещата в понеделник на ОПЕК и ОПЕК+ станало ясно, че страните производителки няма да увеличат добива на петрол. Това със сигурност означава енергийните цени да продължат да растат до края на месеца, а оттам и на автомобилните горива.

Въпреки големия ръст в цената си и продължаващото поскъпване пропан-бутанът ще остане най-евтиното гориво и своеобразен отдушник на цените на бензина, посочи Терзиев.

ДРАСТИЧНО ВДИГАНЕ НА АКЦИЗИ

Пропан-бутанът обаче ще стане невъзможно за използване гориво от момента, в който от 2023 г. всички моторни горива ще бъдат изчислявани на база замърсяване с въглероден двуокис, предупреди Терзиев. Той посочи, че увеличението на акциза от 2023 г. ще е драстично.

"Зелените политики, които води Европа и това, което е възможно да изпълни България, са различни и паралелни вселени. Ако ние продължаваме да обещаваме стриктно и да изпълняваме, без да си даваме сметка какво ни очаква, ще имаме същите проблеми като тези на Маришкия басейн и производителите на въглища“, предупреди Живодар Терзиев.

"Всички мерки за енергийна ефективност и използване на алтернативни горива, особено за увеличаване на процента на ВЕИ, водят до една много неприятна математика на покачване на цените на горивата в пъти. Тогава това увеличение на дизеловото гориво с 2-3 или 5 стотинки през последните няколко месеца ще ни се стори като детска игра. Увеличенията ще бъдат с лев и повече, сравнено към цените в настоящия момент“, каза Терзиев.

Затова от БПГА настояват държавата да предприеме поетапно, в рамките на десет години, вдигане на акцизните ставки, особено на компонентата, свързана с въглероден диоксид.

На второ място от петролната асоциация очакват държавата най-после да започне да инвестира в електрозарядни станции и да направи нужните крачки към водородна трансформация, защото всички намерения засега са само на хартия.

ДОБРИ НОВИНИ

В сряда фючърсните сделки с газ в Европа достигнаха рекордните 1937 долара за хиляда кубически метра, но после рязко спаднаха с над 600 долара след призива на руския президент Владимир Путин към "Газпром" да помисли за увеличаване на доставките на руски газ на европейския пазар. "Газпром" обезпечава 35% от потребностите на Европа от природен газ. 

На среща с Путин вицепремиерът Александър Новак заяви, че пазарните цени на природния газ не отразяват реалната ситуация, тъй като има "спекулативни подходи". По този повод руският президент посочи, че евентуалното увеличение на доставките на "Газпром" трябва да се направи много внимателно. "Не се нуждаем от такова спекулативно вълнение. Защото зад това вълнение се случват други неприятни събития", коментира руският президент.

Путин също така инструктира да се гарантира спазването на всички договорни задължения на "Газпром" за транзита на руски газ през територията на Украйна. По думите му няма нужда да се подкопава доверието в руската газова компания и няма нужда да се поставя някой в затруднено положение, включително Украйна, въпреки проблемите в руско-украинските отношения.

Възможно е да се увеличат доставките за Европа чрез транзит през Украйна, въпреки, че за "Газпром" това ще е на загуба, коментира Путин. И обясни, че основната причина за загубата е влошаването на украинската система за транспортиране на газ, която не е ремонтирана от десетилетия и "всеки момент може да се спука нещо там"

Светкавичната реакция на пазара с понижението на цената на газа с над 600 долара показва, че инвеститорите отчаяно се нуждаят от добри новини, коментираха експерти.

Петролът също леко поевтиня, след като данните за американските запаси от суров петрол се увеличиха с 2,35 милиона барела - повече от два пъти от очакваното. Цената на Брент се понижи с 0,09% до 81,01 долара за барел, а фючърсите с американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняха с 0,58% до 76,98 долара за барел.

   Източник: “СЕГА”

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания