Актуално

На фокус

Белодробната болница във Варна е на режим на тока, след седмица ще бъде спрян напълно

Белодробната болница във Варна е на режим на тока, след седмица ще бъде спрян напълно

09.12.2022

Втори Фронт

72


Болница във Варна с режим на тока заради натрупан дълг от 80 000 лева към енергийното дружество. През следващите седем дни Диспансерът за белодробни заболявания ще е без ток от два до четири часа на ден, но от 14 декември електрозахранването ще бъде спряно напълно, докато сметките не бъдат платени.

Звездалина Ненкова е лаборант в Тубдиспансера от близо 50 години и за първи път няма да може да направи необходимите изследвания, пише БНТ.

"Имам три хладилника с хранителна среда и всичко се проваля. Трябва да се правят наново, но тези, които сме заложили, ние не можем да дадем никакъв отговор", казва тя.

Днес в 10.00 часа сутринта токът в диспансера беше изключен.

"Сега за два часа, после за 4 часа, после завинаги", каза директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев.

В най-важното помещение от лабораторията задължително трябва да се поддържа температура от 37 градуса. Липсата на електрозахранване означава, че всички проби на пациенти трябва да бъдат унищожени.

През последните 10 години белодробната болница трупа дългове. Държавата дава 92 лева на ден за лечението на един пациент, което не е достатъчно, а доскоро сумата е била още по-малка.

"След 95 години Варна остава без туберкулозна болница. Това е истината! Никой не си мърда пръста!", казва директорът.

Служителите не са получавали заплати от 10 месеца.

"Всички сме пенсионери тук и имам чувството, че мислят, че като имаме пенсии всичко е наред", споделя Зведалина Нанкова.

Досега Община Варна покриваше дълговете на болницата, но Общинският съвет реши дейността ѝ да бъде прехвърлена към друга лечебно заведение на територията на областта. Кой ще го определи обаче, не е ясно.

Източник: БНТ, 24 часа

Свързани статии