Актуално

На фокус

Белодробна болница става част от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски” в София

Белодробна болница става част от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски” в София

04.07.2022

Втори фронт

93


Министерство на здравеопазването слива две държавни болници в една. Специализираната белодробна клиника „Св. София" ще стане част от УМБАЛ „Св. Ив. Рилски", гласи решение на ресорния министър проф. Асена Сербезова от миналата седмица, пише clinica.bg.

 

Двете болници се намират една до друга в столицата и са ключови в областите, в които работят. „Св. София" се занимава с белодробни болести, включително и лечение на туберкулоза. „Св. Ив. Рилски" е многопрофилна болница и е водеща за страната в областта на неврохирургията, също така в ревматологията, а през последните години набра сериозни позиции и в онкологията.

 

Вливането на „Св. София" ще стане при пълното запазване на дейността й, както и на материалния й фонд. По търговския регистър срокът за приключване на процедурата е до 6 месеца. Отговорник по нея пък ще бъде директорът на „Св. Ив. Рилски" - д-р Дечо Дечев, който през годините се доказа като един от най-успешните болнични мениджъри в страната.


Причините за вливането на двете лечебни заведения не са посочени в решението на здравния министър, но от години в страната се говори за нуждата от оптимизиране на лечебните заведения особено в столицата и останалите големи градове. Пандемията, кадровият дефицит и непрекъснатото роене на нови частни структури увеличиха тази необходимост в последните години. „Св. София" бе и една от болниците, които бе превърната изцяло в КОВИД-клиника по време на изминалите две години. Това се отрази на дейността и приходите на лечебното заведение, като допълнително ги редуцира. Вероятно с вливането й в „Св. Ив. Рилски" принципалът – държавата, очаква тези показатели да се подобрят.

    Източник: frognews

Свързани статии