Актуално

На фокус

ББР „Микрофинансиране“ дали необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки

ББР „Микрофинансиране“ дали необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки

18.05.2021

Втори фронт

3836


От много време се говори, че ББР е касичката за финансиране на „нашите хора“ и ако до преди дни се знаеха със сигурност само щедрите финансирания към дружества на Румен Гайтански-Вълка и скандалният кредит, предоставен на „С.Г.Груп“ от 75 млн.лева, то днес вече знаем и за предоставените 946 млн.лева на 8 фирми, половината свързани с Пеевски.
Порочните практики се повтарят и в дъщерните дружества на ББР като „ББР Микрофинансиране“. По устав дружеството следва да улеснява достъпа до финансиране на микро и малки предприятия, земеделски производители, самонаети лица, занаятчии и др., които развиват или стартират бизнес на територията на страната.

Всъщност над 70% от кредитите се дават на големи фирми. Много малка част са за малък бизнес и стартиращи дружества и то до минималните 50 000 лева и лихва около 10 %, след ходене по мъките, ако имате нервите. Според наши източници от банката, ако малка или стартираща фирма поиска кредит се изискват много документи и обезпечения като процедурата по одобрение отнема 2-3 месеца, а лихвите са около 9-10%. От друга страна големи фирми, които могат до ползват кредити от нормална търговска банка получават необезпечени кредити на двойно по-ниски лихви /4,5-5%/.

Малки фирми засегнати от Ковид кризата не получават финансова помощ или им се предлагат кредити на високи лихви и при утежнени изисквания, които отказват повечето от тях да кандидатстват, което е в разрез със социалната мисия на структурата на  „ББР Микрофинансиране“.  Отпуснати са необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки – „Готам клуб“, „Бедрум“, „Театро“. Бедрум намазва два необезпечени кредита за 400 000 лв., с които се планира изграждане на заведение на плаж Каваци, заради което се разораха дюните. „Готам клуб“ ООД и свързаната „Лидер стек енд грил“ получават общо 350 000 лв. необезпечени кредити.

Отпуснати са кредити на фирми подизпълнители на строителството на Автомагистрала Хемус – „Орбелком“ ЕООД и „Креон ИС“ ЕООД. Според Bird.bg, Орбелком ЕООД е изпълнител по обществени поръчки от 2018 г. на Община Варна за над 330 х.лева. Оказва се, че и двете дружества имат проблемни кредити в Централния кредитен регистър при БНБ, но според запознати с този вид банков бизнес, както и от наши вътрешни източници за да получат подобни кредити и при такива условия без обезпечение и нисък лихвен процент, очевидно се ползват с протекцията на ръководството, което управлява „ББР Микрофинансиране“.

Това са Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР и председател на СД на „ББР Микрофинансиране“ и изпълнителния директор на дъщерното дружество – Ивана Цанева. Може би ще трябва да обяснят на изпратената вече проверка на ББР от служебния министър на икономиката, Кирил Петков, като как преценяват риска при отпускането на необезпечени кредити и то при преференциални условия. По лична симпатия ли, като почитатели на нощните заведения или има друг нездрав интерес?

Това ръководство е явен фен и на шеф Манчев и неговото „Сихлаб-ВМ“ ЕООД , тъй като по същата схема му предоставят необезпечен кредит при ниска лихва в размер на 200 000 лв., „Джей кей фасилити мениджмънт“ ООД – собственост на Йордан Константинов Куванджиев – собственик на „Грийн Лайф“ и Медиабит ЕООД „Акумулаторен Център Енергия“ ЕООД – също са финансирани с по 200 000 лв., необезпечен кредит. Може би се питате в тази банка има ли длъжностни лица, които да съблюдават съответните обезпечения при кредитирането и правилата за отпускане на кредити? Има, разбира се, но всеки служител, който се възпротиви на тези порочни практики е притискан, заплашван или директно уволняван от дружеството.

   Източник: frognews

Свързани статии

Левицата