Актуално

На фокус

Байдън ще задейства закона за военно положение, за да ускори производството на ваксини

Байдън ще задейства закона за военно положение, за да ускори производството на ваксини

30.12.2020

Гласове

886


Избраният президент на САЩ, демократът Джоузеф Байдън, потвърди, че след встъпването си в длъжност ще задейства закона за военно положение за по-бързото разпространение на коронавирусните ваксини в страната. Това изявление той направи във вторник по време на реч в Уилмингтън (Делауеър), съобщава ТАСС.

„За да ускоря (разпространението на ваксините - б.ред.), ще въведа военно положение, след като встъпя в длъжност“, каза демократът. Той трябва да встъпи в длъжност на 20 януари 2021 г. „Ще наредя на частни компании да ускорят производството на вещества, необходими за създаването на ваксини, както и защитно оборудване", добави Байдън.

Споменатият закон позволява на американския президент да увеличи производството на определени стоки, за да укрепи националната сигурност. Настоящият държавен глава Доналд Тръмп е използвал разпоредбите на този документ няколко десетки пъти от началото на пандемията, посочва ТАСС.

Администрацията на Тръмп разпространява ваксината срещу коронавирус в страната със значително по-бавни темпове от планираното по-рано, каза Байдън. "Изпълнението на плана на Тръмп за разпространение на ваксини се забавя, много се забавя", каза той. „Както отдавна предупреждавам, мерките за разпространение и прилагане на ваксината не се извършват както трябва“, подчерта демократът.

"Преди няколко седмици администрацията на Тръмп даде да се разбере, че 20 млн. американци могат да бъдат ваксинирани до края на декември. Остават няколко дни до края на декември, а само няколко милиона души са ваксинирани", обясни Байдън. Той смята, че ако планът продължи да се изпълнява толкова бавно, ще са необходими години, за да се ваксинира населението на САЩ. Според него ситуацията с разпространението на коронавируса в САЩ вероятно ще се подобри едва през март.

На свой ред Тръмп прехвърли отговорността за разпространението на ваксини в страната на щатските власти. "Отговорност на щатите е да разпределят ваксини, след като те са били доставени в определени райони от федералното правителство. Ние не само разработихме ваксини, включително инвестирахме пари, за да ускорим процеса, но и ги доставихме на щатите", написа американският лидер в Туитър, като за пореден път обвини Байдън, че „не се е справил със свинския грип“ преди десет години.

 

Свързани статии

Левицата