Актуално

На фокус

Байдън: САЩ не търсят конфликт с Русия

Байдън: САЩ не търсят конфликт с Русия

06.06.2021

Втори Фронт

574


Съединените щати не търсят конфликт с Руската федерация, но се интересуват от стабилни и предвидими отношения с нея в области, в които двете страни могат да работят заедно. Това се посочва в статия на американскаия президент Джо Байдън във "Вашингтон Пост", публикувана в събота, съобщава ТАСС.

"По време на телефонния ми разговор с руския президент Владимир Путин бях откровен. Съединените щати не търсят конфликт с Русия", подчертава Байдън. "Искаме стабилни и предсказуеми отношения, където можем да работим с Русия, по въпроси като стратегически стабилност и контрол на оръжията". "Затова действах незабавно за удължаване на новия СТАРТ (Договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения) за пет години и укрепване на сигурността на САЩ и света",заявява президентът на САЩ.

Според ръководителя на Белия дом е дошъл определящ момент за западните демокрации. "Ще докажат ли демократичните съюзи и институции (...) способността си да се противопоставят на съвременните заплахи и противници? Вярвам, че е така. Тази седмица в Европа имаме шанс да го докажем", подчертава Байдън в статията. По време на пътуването си на стария континент Байдън ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

В същото време Байдън отбелязва, че САЩ няма да се поколебаят да отговорят, ако Русия навредят на Вашингтон с бъдещите си действия.

"Ние сме единни в отговор на предизвикателствата на Русия по отношение на европейската сигурност, започвайки с нейната агресия срещу Украйна. Няма никакво съмнение в решимостта на САЩ да защитават нашите демократични ценности, които не можем да отделим от нашите интереси", казва още американският президент.

Източник: Гласове

Свързани статии