Актуално

На фокус

Байдън: САЩ имат нужда от лидер като патриарх Вартоломей

Байдън: САЩ имат нужда от лидер като патриарх Вартоломей

03.01.2021

Glasove

165


Байдън изпрати писмо до Вартоломей в отговор на поздравленията на патриарха след успеха му на изборите. Новоизбраният президент на САЩ „очаква с нетърпение бъдещия диалог“ с константинополския патриарх, се казва в писмото. По-рано руското външно министерство изрази мнение, че авантюрата с предоставянето на автокефалия на украинската църква е била инициирана от Вашингтон, който се опитва да принуди местните православни църкви да признаят новата структура, съобщава ТАСС.

Избраният президент на САЩ Джоузеф Байдън изпрати писмо-отговор до константинополския патриарх Вартоломей, в което заявява, че САЩ имат нужда от лидер като Вартоломей. Това съобщи в събота гръцката църковна информационна агенция Romfea.


Байдън изпрати писмо до Вартоломей в отговор на поздравленията на патриарха след успеха му на изборите. В ръкописен послепис към писмото Байдън добавя: "Бъдете здрав. Нуждаем се от вашето ръководство."

В краткото послание, което агенцията публикува, Байдън благодари на Вартоломей „за добрите му думи и пожелания“ и съжалява, че все още не са имали възможност да разговорят по телефона. "За мен е чест да бъда избран за следващия президент на Съединените щати и осъзнавам колко много работа трябва да се свърши. Избраният вицепрезидент Харис и аз ще се заемем с изпълнението на задачите във времето на тези сериозни предизвикателства, от коронавируса до изменението на климата, които надхвърлят границите и изискват международно сътрудничество. Очакваме с нетърпение да работим с вас в този труден момент", пише Байдън и добавя, че" очаква с нетърпение бъдещия диалог ".


По-рано руското външно министерство изрази мнение, че авантюрата с предоставянето на автокефалия на украинската църква е била инициирана от Вашингтон, който се опитва да принуди местните православни църкви да признаят новата структура. На свой ред ръководителят на Синодалния отдел за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион заяви, че предоставянето на автокефалия на Православната църква на Украйна, чийто каноничен статут не е признат от Руската и Украинската православна църква, се е превърнал в политически проект, целящ да разедини православния свят, отбелязва ТАСС.

Свързани статии