Актуално

На фокус

Байдън поздрави Румен Радев и Кирил Петков

Байдън поздрави Румен Радев и Кирил Петков

08.07.2021

Втори фронт

2931


Шестата Среща на върха на инициативата „Три морета“ стартира днес в София. Домакин е българският държавен глава Румен Радев. Във форума, който ще продължи и утре, участват президенти и високопоставени лица от 12-те държави членки. Присъстват още представители на партньорите на инициативата САЩ, Германия, Европейската комисия, както и директорът на МВФ Кристалина Георгиева. В началото с видео приветствие към колегите си се включи американският президент Джо Байдън. Той поздрави организаторите на форума Радев и министъра на икономиката Кирил Петков.

"Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, за да се изкорени корупцията в региона", заяви американският президент. Той обяви още, че САЩ твърдо застават зад политическия проект "Три морета": "Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитета на този регион и на целия свят. САЩ ви подкрепят, ангажирахме се да се подобрят връзките във вашия регион, за да може Европа да изпълни целите си - да е обединена и да живее в мир".

В София е президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. "Нашата страна е в сърцето на Европа. Ние имаме интерес да бъдат засилени връзките север-юг, както и изток-запад в ЕС. Свързаността винаги е била цел на съюза. Ние вярваме в икономическите изгоди в интеграцията, но трябва да се спазват и фундаменталните ценности като човешките права", заяви той в словото си. Щайнмайер гарантира, че Германия се ангажира да преследва целите заедно с всички свои партньори.

„Три морета“ обединява България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния. Инициативата цели да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност, както и постигането на устойчив икономически растеж. В рамките на събитието се провежда икономически форум с над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

Първата среща на Румен Радев беше с президента на Латвия Егилс Левитс. По време на разговора българският държавен глава е откроил значението на партньорството в технологиите, науката и образованието. После той имаше разговор и с други държавни глави. Сред тях бе и гръцкия му колега Катерина Сакелароп. Гърция участва във форума като гост.

   Източник: СЕГА

Свързани статии