Актуално

На фокус

Байдън: Огорчен съм, но не съжалявам за Афганистан

Байдън: Огорчен съм, но не съжалявам за Афганистан

17.08.2021

Втори фронт

851


Президентът на САЩ Джо Байдън не изрази съжаление за ситуацията в Афганистан в първото си изявление, след като талибаните превзеха без бой Кабул. "Огорчен съм, но не съжалявам за решението да изведем войниците си от Афганистан. Русия и Китай, истинските стратегически съперници на САЩ, много биха искали Америка да харчи нови пари и да рискува живота на войниците си в Афганистан. Не сме в Афганистан, защото ситуацията там не заплашва националната сигурност на САЩ", заяви той.

Байдън обясни защо САЩ са били досега там: "Ние отидохме в Афганистан, за да намерим тези, които бяха отговорни за атентата на 11 септември, и да се убедим, че “Ал Кайда” няма да използва повече Афганистан като база за атаки. Ние изпълнихме своята цел", отчете той.

“Ако американските войски не бяха напуснали страната, това щеше да доведе до ескалация на конфликта, до изпращането на допълнителни военни контингенти”, твърди Байдън.

Байдън заяви, че САЩ са били готови за бърз колапс на властта в Кабул, въпреки че съветникът му Джейк Съливан заяви часове по-рано: "Не очаквахме, че всичко ще се случи толкова бързо". Джо Байдън стовари вината за ситуацията на досегашната афганистанска власт. "Дадохме им всичко, което трябва, но не успяхме да им дадем воля за победа", рече той. Лидерите в Кабул направо лъжели, че били готови да воюват. Затова "американските войници не трябва да загиват във война, която афганистанските  сили не искат да водят", отсече Байдън. След като президентът направи изявлението си, не бяха допуснати журналистически въпроси.

САЩ ще изпратят военни, които да изведат от летището в Кабул всички желаещи. Още идния понеделник поне 1500 военни ще кацнат в столицата на Афганистан. САЩ ще приемат 20-22 хил бежанци. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви тази вечер, че Афганистан не трябва да се превръща отново в „убежище на тероризма“, какъвто беше до нахлуването на САЩ преди две десетилетия.

"Това е ключът към международната сигурност и мира ... ще направим всичко възможно Русия, САЩ и Европа да си сътрудничат ефективно, тъй като нашите интереси са едни и същи", каза Макрон в телевизионно обръщение към нацията от лятната си резиденция и добави, че ЕС ще предприеме обща инициатива за предотвратяване на нахлуването на големи мигрантски потоци от Афганистан.

"Развитието на ситуацията в Афганистан е тъжна, драматична и ужасяваща, предимно за местните жители, но и за Запада", заяви германският канцлер Ангела Меркел пред репортери.

"След изтеглянето на чуждите войски от Афганистан видяхме как талибаните окупират провинция след провинция, град след град с невъобразима скорост и поемат контрола над цялата страна. Това е изключително тъжно развитие /на събитията/. Горчиво, драматично и ужасяващо развитие в особено висока степен - за хората в Афганистан“, каза Меркел и добави, че “развитието (на ситуацията) в Афганистан е тероризъм“.

Меркел подчерта, че "всички ние и аз споделяме тази отговорност, защото сме преценили погрешно развитието на ситуацията в Афганистан”. „Международната общност сгреши, изхождайки от предположението, че ще можем да продължим развитието на сътрудничеството. Нещата ескалираха, афганистанската армия не се съпротивляваше (на талибаните). По каквато и да е причина тя показа малко съпротивление, но ние имахме грешна оценка. Но това не е грешна оценка на Германия, тя беше широко разпространена грешка", добави Меркел.


   Източник: СЕГА

Свързани статии