Актуално

На фокус

Байдън изиска от ЦРУ доклад за произхода на Covid-19 в Китай

Байдън изиска от ЦРУ доклад за произхода на Covid-19 в Китай

28.05.2021

Втори фронт

608


Президентът на САЩ Джо Байдън инструктира американските разузнавателни служби да разберат причините за пандемията на коронавируса.

"Малко след като станах президент, помолих моя помощник по националната сигурност да възложи на разузнавателната общност да подготви доклад за най-новите резултати от техния анализ на произхода на COVID-19", каза американският лидер.

По-специално, посочи Байдън, е необходимо да се изясни дали болестта е възникнала в резултат на контакт със заразено животно, или в резултат на злополука в лабораторията. Президентът призна, че в момента американската разузнавателна общност не разполага с достатъчно информация, за да прецени кой от сценариите би бил по-вероятен.

Затова той е възложил на специалните служби да увеличат усилията си и да представят допълнителен доклад в рамките на 90 дни. През това време разузнавателната общност ще може да разшири събирането и анализа на информация, "което ще ни позволи да направим окончателно заключение", каза Джо Байдън.

По света отдавна се разпространяват слухове, че коронавирусът може да е изтекъл от лаборатория в китайския град Ухан и вероятно причината за пандемията е някакъв инцидент в тази научна институция. Подобни обвинения все още категорично се отричат в Китай. Пекин също отрече съобщенията в американските медии през последните дни, че трима учени от Института по вирусология в Ухан са били хоспитализирани със сериозно инфекциозно заболяване през ноември 2019 г.

  Източник: eurocom

 


 

Свързани статии