Актуално

На фокус

Байдън информира Ердоган, че ще признае арменския геноцид

Байдън информира Ердоган, че ще признае арменския геноцид

24.04.2021

Втори фронт

810


Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи на турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган, че смята да признае за геноцид избиването на арменците в Османската империя през 1915 г. Двамата разговаряха по телефона, съобщи CNN с позоваване на собствени източници.

Предшествениците на Байдън в Белия дом избягваха думата "геноцид", за да не влошат отношенията си с Турция, която е ключов съюзник в рамките на НАТО.

В прессъобщението, публикувано от Белия дом във връзка с разговора между двамата президенти, не се споменава, че е обсъждана темата за геноцида. Посочва се, че те са се споразумели да се срещнат по време на форума на НАТО през юни в Брюксел.

CNN напомня, че Байдън често е общувал с Ердоган в качеството си на вицепрезидент, включително след неуспешния опит за преврат в Турция.

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци. Век по-късно Турция и Армения все още спорят дали те са жертва на геноцид или гражданска война, както и колко точно са били на брой.

Байдън е казал на Ердоган, че се интересува от преодоляване на разногласията, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от "Дойче веле".

"Президентът Байдън разговаря днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изразявайки своя интерес към конструктивни двустранни отношения с разширени области на сътрудничество и ефективно управление на разногласията", се казва в изявлението.

В изявление на турското председателство се казва, че Байдън и Ердоган са съгласни относно "стратегическия характер на двустранните отношения и значението на съвместната работа за изграждане на по-голямо сътрудничество по въпроси от взаимен интерес".

Ердоган се радваше на добри отношения с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Изчакването на Байдън от три месеца след встъпването си в длъжност през януари да се обади на Ердоган, се счита за тревожен знак в Анкара.

По време на предизборната си кампания Байдън бе казал, че ще почете 1,5 милиона арменци, загубили живота си в последните години на Османската империя, и ще признае жестокостите като геноцид. Законодателите и арменските американски активисти лобираха за това.

Представители на "Асошиейтед прес" заявиха, че Байдън иска да разговаря с Ердоган, преди официално да признае арменския геноцид.

Анкара заяви, че подобно признание би било удар по и без това обтегнатите връзки между двата съюзника от НАТО. По-рано тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че ходът на Байдън ще влоши двустранните отношения. "Ако САЩ искат да влошат отношенията, решението е тяхно".

  Източник: news.bg

Свързани статии

Левицата