Актуално

На фокус

Банев пуснат след рекорден престой без присъда в арест: 2 години и 7 месеца

Банев пуснат след рекорден престой без присъда в арест: 2 години и 7 месеца

05.06.2021

Втори фронт

12153


Известният бизнесмен Николай Банев е бил пуснат след рекорден престой зад решетките без присъда и то по икономически обвинения, където максималното наказание, ако обвиненията се потвърдят, е като срока на задържането му - 2 години и 7 месеца. Съпругата му Евгения, заради рак, беше пусната след 9 месеца и половина. Банев обясни пред Сашо Диков, че няма засегнато лице по делото, така както е написано обвинението. НАП е признал, че няма неплатени данъци, поради което съдът е отказал да конституира като страна Министерството на финансите. Банев, който е бивш шеф на отдел в ЦК на ДКМС преди 1989 г., а там работи елитът на БСП по времето на Виденов като шеф на партията 1991-1996 г., той нашумява като бос на един от водещите фондове на масовата приватизация АКБ - този процес тръгна точно през 1996 г. Чрез боновете той закупи редица големи предприятия и вилното селище Дюни и много известни къмпинги у нас. Повечето от заводите му фалираха или бяха продадени на други бизнесмени.

Банев разказа за система за мъчения, включително с ток и сексуални издевателства в арестите, за да бъдат пречупвани хора.

Съпругата му Банева пък разказа за положението на къмпинга Каваците, който според нея е превземан от прочулата се покрай протестите, за които даде яки момчета, размесени с полицията, и Осемте джуджета фирма Делта гард. Десетки собственици не могат да влязат във владение на притежанието си. Това продължава вече 4 г. Според Банева само загубите на нейното дружество за този период са над 2 милиона лева, както тя каза пред Евроком. 

    Източник: 19min

Свързани статии