Актуално

На фокус

Балтов: В никакъв случай не трябва да разхлабваме мерките, да не се удавим накрая на Дунава

Балтов: В никакъв случай не трябва да разхлабваме мерките, да не се удавим накрая на Дунава

22.01.2021

БТВ

1677


Не искаме да плашим хората, а да видят каква е реалността. Това, което се случва в Европа, според мен е трета вълна. Изключително сериозни мерки и рестрикции има – виждате Нидерландия. Ако видим графиките, има трети пик в Англия, Нидерландия, Германия,Франция, Испания. Това, че сме оазис в момента, не трябва да ни притъпява вниманието. Трябва да сме много сериозно подготвени.
Това заяви пред bTV директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Tой обясни, че новият щам е много по-агресивен и постепенно ще измести стария.

Шипът е видоизменен и позволява вируса да се разпространява 2.7 пъти повече от нормалния. 10 пациента могат да зарази в момента 7 пациента. Ако имат новата модификация, могат да заразят 27. В никакъв случай не трябва да разхлабваме мерките“, категоричен беше проф. Балтов.

Според препоръките на Брюксел нужно е държавите-членки в ЕС да засилят секвенцията, за да се установяват случаите на мутацията навреме и хората да се изолират по-бързо.

Балтов бе категоричен – „Пирогов“ е готова за нова вълна на инфекцията у нас.

Относно желанието на заведенията да отворят и подготвяния от бранша протест, Балтов коментира:

„Това е тяхно решение. Едва ли някой ще може да ги спре, но апелираме към хората да разсъждават разумно и да преценят дали трябва да рискуват да заразят себе си и своите близки“.

„Да не се удавим накрая на Дунав. Може би един месец ще е нужен още, за да може този оазис да се превърне в място, в което да живеем спокойно“.

 

 

Свързани статии