Актуално

На фокус

Балтов: Хората не изпълняват препоръките и това ще доведе до нови рестрикции

Балтов: Хората не изпълняват препоръките и това ще доведе до нови рестрикции

08.02.2021

onovini.eu

1359


Миналата седмица Националният оперативен щаб отправи предупреждение, че предстои идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас и призоваха за спазване на мерките

„Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. За съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните“

Това каза в студиото на „Денят започва“ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Той обясни, че е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

„Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции“, предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10% това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктвини мерки.

„Едно от нещата, за които апелираме е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до заразяване на хора, които са по-беззащитни“, каза проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов“ обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпа на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от „Астра Зенека“.

В „Пирогов“ за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Свързани статии