Актуално

На фокус

Балова: Очаквам сблъсък Радев и силен граждански кандидат от ГЕРБ,вероятно Мутафчийски

Балова: Очаквам сблъсък Радев и силен граждански кандидат от ГЕРБ,вероятно Мутафчийски

31.12.2020

leaderstoday.eu

1975


Стоянка Балова е главен асистент в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Доктор по философия, научно направление реторика, магистър по политически мениджмънт и биотехнологии. Изпълнителен директор на Института за социална интеграция.

– Измина една политическа година на пандемия и протести – толкова ли е лоша 2020?

– По-скоро нека да я наречем нетрадиционна. Годината започна с много очаквания – към новото десетилетие, както обичайно обичаме да целеполагаме и да си обещаваме неща от различен порядък. И въпреки, че знаехме за опасността от коронавируса, като че ли нямахме очакването, че ще стигне толкова бързо до Европа. За пореден път се оказахме изненадани и неподготвени.

Веднага след установяването на първите няколко болни от коронавирус, правителството, съвместно с Националния оперативен щаб, предложи на законодателния орган да обяви извънредно положение от 13 март до 13 април 2020 г. и той единодушно одобри тази мярка – с 201 гласа “за” от 201 депутати в залата.

С одобрението на тази мярка, парламентът възложи на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за овладяване на извънредната ситуация във връзка с пандемията от COVID-19 и в съответствие с чл. 57, ал. 3 от Конституцията на Република България. По този начин пандемията от коронавирус обедини за първи път от години управляващи и опозиция в България.

Извънредната ситуация наложи бърза реакция, водеща до предефиниране на конституционно заложени баланси в правомощията на публични институции, между защитими индивидуални права и обществени ценности.

Не може да се отрече, че

ПОРАДИ СВОЯТА ВНЕЗАПНОСТ, ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ПРЕДИЗВИКА СЕРИОЗНИ СЪТРЕСЕНИЯ В ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИЯ, ИКОНОМИЧЕСКИЯ И СОЦИАЛНИЯ ЖИВОТ НА ОБЩЕСТВОТО. СЪС СЪЖАЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТЧЕТЕ, ЧЕ СТОТИЦИ БЪЛГАРИ ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА, А МЕРКИТЕ, ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО, КАТО ЧЕ ЛИ БЯХА ТРУДНО ДОСТЪПНИ, ПРЕДВИД ОГРОМНИТЕ БЮРОКРАТИЧНИ ПРЕЧКИ И НЕЕФЕКТИВНИ ЗА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЕЗРАБОТНИТЕ.

 

В правовите държави и в демократичните общества справянето с извънредните ситуации е тест за висш политически пилотаж и управленска зрялост – буквално в движение трябва да бъдат променяни взаимодействието между институциите и приоритетите в държавните политики.

В българския контекст обаче остана усещането за прилагане на политики по модела „проба-грешка“, въпреки наличието на целия държавен ресурс от страна на Министерски съвет – и финансов, и експертен, което по-скоро доведе до хаос в обществото и променяне на въведените противоепидемични мерки буквално през ден.

Но все пак трябва да се отчете и една положителна промяна – редица сектори доказаха, че са изключително иновативни и изобретателни през тази предизвикателна година въвеждайки решения, които са „в крак“ с новите модерни възможности.

Ще дам пример с бизнеса – компаниите се научиха изключително бързо да оперират дистанционно и да продават онлайн, като реорганизираха своите бизнес модели доста бързо, така че да обслужват нуждите на своите клиента в извънредна обстановка. Образованието премина за изключително кратко време изцяло онлайн чрез използване на виртуалните възможности на различни програми за видеовръзки. И въпреки разнопосочното мнение на редица експерти относно ефективността, бих добавила, че ако изключим техническите затруднения, то учителите и университетските преподаватели успяха да се справят добре. В нормални условия никой не би апелирал към тази форма на обучение, но в условията на световна здравна криза тя е ефикасен заместник. А самата ефективност на обучението зависи от мотивацията на учащия се.

В обобщение може да се каже, че 2020 г. си има и своите не толкова лоши страни.

– През 2021 година можем ли да очакваме някакво подобрение?

– От здравна гледна точка, по отношение на борбата с COVID-19 смятам, че подобрение ще има. У нас пристигна ваксината, която е одобрена от Европейската здравна организация. Познато в годините назад, обществото ни редовно се е разделяло по различни теми. И по тази също съществуват сериозни противоречия. В публичното пространство се изсипа огромно количество информация, както в подкрепа на ваксината, така и против, чрез разпространение на редица конспиративни теории. Част от тях, като инжектиране на чип за проследяване не си заслужава да бъдат коментирани, тъй като те са по-скоро част от научната фантастика, но в последните дни ми направи силно впечатление, че изключително много се експонира темата, че самата ваксина ще промени човешката ДНК, което по-скоро граничи с абсурда, тъй като в самата ваксина не се съдържа ДНК. Ваксините са се ползвали и продължават да се използват в целия свят като ефективно средство за предпазване от редица инфекциозни заболявания. Именно затова считам, че не всеки „специалист“ трябва да се упражнява по тази тема, а „гласът на науката“ трябва да се чува все повече в публичните дебати, в медиите и при разработването на политики. Науката трябва да помогне да разберем по-добре многото обществени предизвикателства, пред които сме изправени, като създаде най-добрите начини за управлението им. А политиците трябва да разберат, че светът става прекалено сложен и успешното прилагане на политики трябва да се основава на най-добрите налични научни ресурси.

Социологическите проучвания от последните дни показаха, че българите се страхуват да се ваксинират. Причината за това бих обяснила като реторик, а именно чрез липсата на адекватно политическо лидерство.

В БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НЕ СЪЩЕСТВУВА ПОЛИТИЧЕСКА ФИГУРА, КОЯТО ДА СЕ ПРИПОЗНАВА С ГОЛЯМО ДОВЕРИЕ ОТ СТРАНА НА ГРАЖДАНИТЕ. ЛИПСВА ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕ, КОЕТО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ  НАСЕЛЕНИЕТО ПРИПОЗНАВА И ВЯРВА ДОСТАТЪЧНО, КОЕТО ПУБЛИЧНО ДА ОБЯСНИ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ НЯМА НИЩО СТРАШНО ОТ ТОВА ЧОВЕК ДА СЕ ВАКСИНИРА. В РЕТОРИКАТА ТОВА СЕ НАРИЧА „АРГУМЕНТ КЪМ АВТОРИТЕТА“, КОЙТО СЕ СВЪРЗВА С ЦИТИРАНЕТО/ПОДРЪЖАВАНЕТО НА ПОЗНАТИ И ПРЕСТИЖНИ ЗА АУДИТОРИЯТА ЛИЧНОСТИ.

– Как изглежда на тови фон българската политика – 2021 ще имаме със сигурност два избора, а някои очакват и повече – какво мислите вие?

– Да, със сигурност ни предстоят два избора – редовни парламентарни избори, които както се даде заявка от президента, най-вероятно ще се проведат на 28 март и президентски, в края на 2021 г. Със сигурност може да се каже, че пандемията ще окаже силно влияние на начина, по който ще се проведат предизборните кампании. Ще имаме една изцяло нова обществена реалност, в която срещите „лице в лице“ в зали и площади ще бъдат сведени до минимум. И ако до сега някои политически формации не желаеха да влезнат в крак с новите реалности и комуникационни възможности, то сега със сигурност ще им се наложи, за да могат да предадат своите послания до самите избиратели.

Другият поглед на ситуацията е чисто технически – как ще се справят изборните администрации със самото провеждане на вота в условията на пандемия. Към момента не мисля, че Централната избирателна комисия има подходящо решение, но това е въпрос, по който трябва да се мисли в най-близко бъдеще.

– Какви са позициите на основните политически играчи преди изборите през март?

– Най-грубо мога да кажа – като че ли политическите партии не осъзнават, че изборите са след броени дни. Липсва обща обществена нагласа и ако може да се каже „предизборна еуфория“, която сме наблюдавали преди години. Това може би се обяснява с неясното бъдеще и липсата на дългосрочни планове, следствие на пандемията.

ОТ ЛЯВО – ОСНОВНАТА ОПОЗИЦИОННА СИЛА СЕ РАЗДИРА ОТ ВЪТРЕШНО-ПАРТИЙНИ СКАНДАЛИ. ПОЗНАВАМ БСП ДОБРЕ И КАТО РАДЕТЕЛ ЗА ЛЯВАТА ИДЕЯ ВИНАГИ СЪМ ХАРЕСВАЛА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ДЕБАТ И ИЗКАЗВАНЕ НА МНЕНИЕ, ТА ДОРИ ДА Е РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА НА ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО. В ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ ОБАЧЕ, КАТО ЧЕ ЛИ ТОВА ИЗЧЕЗНА.

Заседанията на широкото ръководство на партията се провеждат неприсъствено – на подпис, липсва възможност за дискусия. Загуби се колективността в органите, а усещането, че партията става лидерска започва все повече да „крещи“.

Публичният образ на БСП се свързва само със скандали – невъзможност за регистрация на партията в Софийски градски съд, декларации срещу провежданите политики от своите кметове, декларации срещу декларациите и т.н. Като че ли липсват политически послания на които гражданите да повярват, че БСП е алтернативата на това управление.

От другата страна – ГЕРБ, която успя да се съхрани и да остане на власт след масовите протести от лятото с малък кърпеж на кабинета. А министър-председателят, освен когато беше под карантина, не продължава да прави предизборна кампания, шофирайки с джипа си из цялата страна и обещавайки средства в новия бюджет „на едро“, за всеки, който поиска.

Очаквам формацията „Обединени патриоти“(без Атака) отново да се явят заедно на предстоящите избори през март. Имайки предвид обаче профила на техните избиратели и появата на новите политически формации, оставам скептична за влизането им в следващия парламент. Но ако все пак успеят, то очаквам общата им подкрепа да бъде около 4-те процента.

ДПС вече даде своята заявка за участие в бъдещето управление, като изведе и свой основен приоритет „Европейската зелена сделка“. На фона на всичко това, като че ли активността на Воля и влизането на формацията в следващия парламент остава по-скоро под въпрос.

– Какво да очакваме от извънпарламентарните партии – кои нови играчи ще се появят на сцената?

– Публично известна е заявката за обединение на формациите Има такъв народ (на Слави Трифонов), Изправи се БГ (на Мая Манолова), Демократична България (на Христо Иванов) и „Отровното трио“, които добиха популярност по време на летните протести. Преди няколко месеца бе изразена и обща позиция за обединени действия „за“ честни избори. Предвид обаче разнородния профил на организациите все още не е ясно дали те ще търсят някаква обща идеология, отвъд „бутането“ на ГЕРБ и ще успеят ли да намерят допирни линии на обединение и явяване в коалиция на предстоящите парламентарни избори. Ако успеят да преодолеят идеологическите различия, очаквам коалицията да намери място в следващия парламент.

С интерес ще проследя и действията на „Българско лято“ на Васил Божков, който също даде сериозна заявка за участие в следващия парламент. До колкото ми е известно, в момента текат процеси по създаване на структури по места, а енергията е съсредоточена предимно в областните градове.

Познатите ни леви партии АБВ и Движение 21 по-скоро бих прогнозирала, че ще останат под чертата, ако не се явят в коалиционен формат с други политически сили.

ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2020 Г. БЕ НАПРАВЕН ОПИТ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА ЛЕВИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ, НО КЪМ МОМЕНТА ПОДОБНО ОБЕДИНЕНИЕ ИЗГЛЕЖДА ПО-СКОРО КАТО МИРАЖ.

– Как виждате следващото управление след изборите?

– Вземайки предвид кризата в която се намираме определено трудно бихме могли да прогнозираме с точност следващото управление.

ДОВЕРИЕТО КЪМ ГЕРБ СЕ ПРОМЕНИ НЯКОЛКО ПЪТИ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА – РЕКОРДНО ВИСОКО ПРЕЗ МАРТ И СПАД ПРЕЗ ЛЯТОТО ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ. КЪМ МОМЕНТА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ОТЧИТАТ ПО-СКОРО СТАБИЛИЗАЦИЯ И САМО НЯКОЛКО ПУНКТА ПО-ВИСОКО ДОВЕРИЕ ПРЕД ОСНОВНАТА ОПОЗИЦИОННА ПАРТИЯ – БСП.

Спорните противоепидемични мерки и работата от типа „проба-грешка“ обаче по-скоро биха довели до срив в доверието към управляващите, което очаквам да се движи стремглаво надолу и в началото на следващата година. Допълнителен фактор е и появата на формацията на Цветан Цветанов, която със сигурност ще отцепи допълните гласове от ГЕРБ. Едно обаче може да се каже и то е, че основният мотив за подкрепа и гласуване от страна на гражданите ще бъде оценката за справянето с кризата.

Можем да предвидим, че сигурни участници в 45-тото Народно събрание са ГЕРБ, БСП и ДПС. За сега се възлагат големи надежди и на партията на Слави Трифонов, на която социолозите дават най-големи шансове от новосформиралите се формации (под или не формата на широка коалиция). Останалите извънпарламентарни формации, които споменах по-горе също са с реален шанс за участие в следващия парламент.

Именно затова

СЪС СИГУРНОСТ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ НЯМА ДА ИМА ПАРТИЯ, КОЯТО ДА ДОМИНИРА И КОЯТО ДА УСПЕЕ ДА СЪСТАВИ КАБИНЕТ САМОСТОЯТЕЛНО. ПРИ СИЛНО ФРАГМЕНТИРАН ПАРЛАМЕНТ ПОД ВЪПРОС ОСТАВА ИЗОБЩО ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО.

Интересно ще е до колко партиите ще успеят да изведат общи приоритети, около които да се обединят в името на управлението, а все повече се толерира и идеята за експертно правителство на националното съгласие, имайки предвид, че в следващите месеци все още ще бъдем под шапката на кризата с коронавируса.

– А какво да очакваме на самите президентски избори?

– Лично очаквам сблъсък между Румен Радев и силен граждански кандидат от ГЕРБ, тъй като те нямат реална партийна алтернатива.

МИСЛЯ, ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИ СИ НАУЧИХА УРОКА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ И БИХА ПОСЛЕДВАЛИ ПРИМЕРА НА БСП. КАТО ВЪЗМОЖЕН КАНДИДАТ МИСЛЯ, ЧЕ БИХА ПОТЪРСИЛИ КОМУНИКАЦИЯ С ГЕН.МУТАФЧИЙСКИ.

Генералът все още се ползва със сравнително високо одобрение от страна на гражданите, а след подобряване на ситуацията с коронавируса очаквам да му препишат и заслугите.

От друга страна БСП дава противоречиви сигнали, дали ще подкрепи Румен Радев за втори мандат, аргументирайки се с организационни вътрешно-партийни хватки. От своя страна пък, като че ли се наблюдава и едно отдръпване от страна на самия Радев, което може да се обясни и с публичните скандали около столетницата, които всеки ден излизат по медиите.Така че с интерес ще проследя дали тези мои разсъждения ще станат реалност.

Свързани статии