Актуално

На фокус

Балев: Трифонов и Манолова могат да поднесат изненада. Без Радев промяната е невъзможна

Балев: Трифонов и Манолова могат да поднесат изненада. Без Радев промяната е невъзможна

31.12.2020

https://www.leaderstoday.eu/

2065


Боян Балев е завършил политология и макроикономика в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор е по политология. Член е на Националния съвет на БСП.

Господин Балев, измина една политическа година на пандемия и протести – толкова ли е лоша 2020?

– Годината започна и завършва зле. Започна с едни изсилени противоепидемични мерки, които тогава бяха прекалени. Сега вече такива много трудно могат да бъдат наложени от властта, въпреки че днес заплахата е доста по-реална. През пролетта властта излишно се изсили. Сега дори пролетните мерки да са адекватни, те вече не може да бъдат наложени. Малкото резерви, които хората и фирмите имаха в началото на годината, вече ги няма.

БОРБАТА С ЕПИДЕМИЯТА ОЧЕВИДНО В МОМЕНТА НЕ СЕ ВОДИ ДОСТАТЪЧНО УСПЕШНО. В СЪЩОТО ВРЕМЕ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО Е РАЗДЕЛЕНО, ЗАЩОТО ЕДНИ СЕ СТРАХУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ВИРУСА, А ДРУГИ СЕ СТРАХУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ ГЛАДА. И ДВЕТЕ ГРУПИ ИМАТ СВОИТЕ ОСНОВАНИЯ.

Очевидно нямаме единодушие и сред лекарите, което също има значение.

Ако се върнем на опита да обобщим 2020 – една част от хората се страхуваха от болестта или я преживяха. Едновременно с това мнозина други усетиха по джоба си кризата, която приемаме, че е предизвикана от пандемията. Може да се каже, че за едно огромно мнозинство годината беше лоша и то не само в България.

Що се отнася до протестите – те имаха своя ефект, както върху правителството, така и върху дейността на прокуратурата. Мисля, че в българското общество има недоволство и гражданска енергия. Това ще се усети и през следващата година.

– Следващата 2021 година също ще мине под знака на пандемията, но можем ли да очакваме някакво подобрение?

– Не бих се наел да прогнозирам какъв ще бъде ефектът от ваксините. По-скоро сред специалистите надделява оптимизмът. Ако не по-добра, то поне 2021 година няма да е по-лоша в борбата с епидемията.

Що се отнася до икономиката, на този етап нямаме основания да очакваме бързо възстановяване. Важното в нашия случай е, че европейските институции и водещите европейски държави имат воля за активна политика в борба с кризата. Това ще се отрази положително и за нас. Едва ли ще излезем от кризата през следващата година, но си мисля, че ще бъде по-добра и в икономически план.

Как изглежда на тови фон българската политика – 2021 ще имаме със сигурност два избора, а някои очакват и повече – какво мислите вие?

– Много е трудно да се прогнозират избори в условията на пандемия, защото досега не сме имали такъв прецедент. Но има основание предположението във вашия въпрос.

ВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТВЪРДЕ ФРАГМЕНТИРАН ПАРЛАМЕНТ, КОЙТО ДА НЕ МОЖЕ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО И ДА СЕ ТРЪГНЕ КЪМ НОВИ ИЗБОРИ.

 

– Какви са позициите на основните политически играчи преди изборите през март?

– Ако към днешна дата с голяма степен на несигурност все пак приемем, че основните сили са водещите парламентарни – ГЕРБ, БСП и ДПС, то не изглежда те да са в по-различни позиции от преди 4 години, поне на пръв поглед.

ПАТРИОТИТЕ И ВОЛЯ ОЧЕВИДНО ИЗОСТАВАТ. ДПС Е КОНСТАНТА. ГЕРБ ТРУДНО ЩЕ НАДСКОЧАТ ПРЕДИШНИЯ СИ РЕЗУЛТАТ. ПРИ БСП НЕИЗВЕСТНИТЕ СА ПОВЕЧЕ – ИМА ПОТЕНЦИАЛ, НО НА ТОЗИ ЕТАП ТРУДНО СЕ ВИЖДАТ УСИЛИЯТА ЗА НЕГОВАТА РЕАЛИЗАЦИЯ. ПАРТИЯТА СЯКАШ СЕ ЗАНИМАВА С ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И С ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ.

Какво да очакваме от извънпарламентарните партии – кои нови играчи ще се появят на сцената?

– Неизвестните около новите играчи са големи. Не се знае още и в какви формати ще тръгнат към изборите. Може би най-предвидима е старата десница. Ако не се разцепят отново, както в предишни случаи, десните могат да се завърнат в парламента с приличен резултат – под този на ДПС, но все пак приличен. При проектите на Слави Трифонов и Мая Манолова неизвестните са повече, но и потенциалът е по-голям. Очевидно между двата „проекта” тече някакъв диалог. Ако той завърши с общи действия, една подобна коалиция може дори да се намеси в битката за победа на изборите. Разбира се, много ще е важна активността и дали този път ще излязат хората, които обикновено гласуват наказателно. Но

ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ТРИФОНОВ И МАНОЛОВА МОГАТ СЕРИОЗНО ДА ПРЕНАРЕДЯТ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПЕЙЗАЖ.

Това не е новост в България и се случва приблизително през десетилетие – НДСВ го направи през 2001, а ГЕРБ през 2009 година.

– Как виждате следващото управление след изборите?

– На този етап и при тези социологически данни вървим по-скоро към патова ситуация. Разбира се, много неща могат да се променят до пролетта. Но

изглежда вероятен и сценарий, при който няма да може да се състави правителство и ще се тръген към нови избори.

При този вариант днешните извънпарламентарни партии, които минат бариерата през март ще са в по-добра позиция за следващите избори, защото ще имат гарантирани места в изборната администрация.

Каква ще бъде ролята на президента след 28 март и месеци преди важните за него президентски избори?

– Ролята на президента ще зависи от изборните резултати. Може да се стигне до ново негово служебно правителство и още едни избори. Но

възможен е  и сценарий, при който Радев да се окаже единствената фигури, способна да обедини „анти ГЕРБ” мнозинство за правителство с много разнородна парламентарна подкрепа. Ако ГЕРБ и ДПС заедно имат по-малко от 120 мандата, такъв сценарий макар и труден става възможен.

Едно такова правителство няма да е коалиционно, а вероятно някакъв тип експертно. На Радев ще му е много трудно да намери баланс между социалисти, десни и новите политически проекти, но той може да бъде обединителна фигура и има нужния обществен авторитет да играе такава роля.

А какво да очакваме на самите президентски избори?

– На президентски избори в България се е случвало абсолютно всичко. С изключение на Плевнелиев всички други президенти са влизали в последната година от мандата си във водеща позиция преди изборите като фаворити. Същото важи и за Радев. Той

ПРИКЛЮЧВА ЕДИН СИЛЕН ПРЕЗИДЕНТСКИ МАНДАТ. ИМА ПОВЕДЕНИЕ НА ЛИДЕР И ДЪРЖАВНИК. ОТКРОИ СЕ КАТО СЕРИОЗЕН КОРЕКТИВ НА ВЛАСТТА И УСПЯВА СЪС СВОИТЕ ПОЗИЦИИ ДА ИЗРАЗЯВА НАСТРОЕНИЯТА НА ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО АВТОРИТЕТНО НА МЕЖДУНАРОДНАТА СЦЕНА.

Ако не допусне груби грешки и не стане жертва на сериозни задкулисни договорки, преизбирането му е много вероятно и то с внушителен резултат. За това не са случайни тези опити за генериране на конфликт между него и ръководството на БСП. Без президента социалистическата партия може да влезе в управлението само през договорки с ГЕРБ и ДПС. Жертването на Радев в името на такива договорки освен дискредитиращо за БСП е и много недалновидно, защото президент се избира за 5 години, а безпринципна коалиция с партиите на задкулисието може да бъде по-кратка дори от управлението на Орешарски.

АКО ГЕРБ СИ ВЪРНАТ КОНТРОЛА НАД ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ, МОГАТ ОЩЕ ДЪЛГО ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ.

Свързани статии