Актуално

На фокус

Б. Борисов реши: „Гергьовден“ повежда с Любен Дилов-син листата на ГЕРБ в Бургас

Б. Борисов реши: „Гергьовден“ повежда с Любен Дилов-син листата на ГЕРБ в Бургас

16.02.2021

flagman.bg

3519


Сега място след четвъртата позиция би било обидно за СДС и по-точно за ярката политическа фигура на Вълчо Чолаков

Както Флагман.бг пръв и единствен до днес написа още преди седмица, че Любен Дилов-син – като почетен председател на Движение „Гергьовден“, може да измести политолога Тома Биков за първото място в Бургас, току-що получихме потвърждение за окончателното решение на премиера Бойко Борисов. Журналистът Дилов-син през последното десетилетие се оттегли от активния политически скеч като сценарист и писател,  прекарва по-голямата част от времето си в гмуркане в нашето и чужди морета, както и в светски купони с красиви жени за ценители. Това, което прави впечатление през последните две години обаче, е, че бохемът, въпреки редките му публицистични изяви, успява да прокара сполучливи тези в защита на настоящите управляващи от ГЕРБ.

Става ли Бургас гореща точка в предстоящия вот? Прогноза на Флагман.бг за водачите на листите
Всъщност, още преди повече от две седмици, Флагман пръв информира, че за Гергьовден Изпълкомът на ГЕРБ, разбирай Бойко Борисов, е определил едно място на избираема позиция - за настоящия лидер Драгомир Стефанов или за Любен Дилов-син. 

Днес се потвърждава неприемливата за твърдото ядро на ГЕРБ новина, че не бургаски активист от собствената им партия, а външен за региона и партията софиянец, ще води тук, избутвайки назад общественици, работещи от години за кариера  национален мащаб. 

Какво всъщност се случва тези дни? Номинацията е на Борисов и по всяка вероятност той смята, че активът му във Втория многомандатен избирателен район-Бургас е достатъчно стабилен, обединен и предвидим под прякото ръководство на опитния кмет Димитър Николов, поради което може да си позволи нестандартно хрумване. Любен Дилов-син е чудесен отговор на спрягания за водач в Бургас от „Има такъв народ“ – бившият му съратник от култовото студентско ТВ предаване „Ку-Ку“ – Ивайло Вълчев. Ако това са съображенията на Изпълкова на ГЕРБ – че за Бургас може да се наложи дебат на ниво сценаристи, специалисти по политически скеч, има обяснение появата на Дилов-син на наша територия. С днешна дата обаче затишието откъм партията на Слави Трифонов става все по-тягостно за симпатизантите и интелигенцията, очакваща свеж полъх в политиката. Най-често двайсетината му верни хора тези дни могат да бъдат чути да казват: „Не знаем какво става, не зависи от нас как се редят листите, кой ги реди също, казано ни е да мълчим“, колчем им зададе въпрос поредният журналист.

Ситуацията за преданото ядро в ГЕРБ е доста неприятна. Дисциплинираните хора от структурата на областно ниво трябва дружелюбно да отворят врати и за хубава позиция на представител от СДС. Оттам номинациите са за областния управител Вълчо Чолаков и младият лидер за Югоизточния район Дончо Златев. Позиция след четвъртото, в краен случай след петото място, за политическата фигура на Вълчо Чолаков би била обидна за него в личен план. Областният управител е втори по рейтинг в региона - като разпознаваемост и авторитет в Бургаска област, следвайки кмета от ГЕРБ Димитър Николов.

Любен Дилов-син май измества Тома Биков за първото място в Бургас
 

Трябва да се има предвид, че за апетитния отсек на листата на ГЕРБ, представляващ сигурни 5 места,  се налага на втора позиция да попадне представител от гражданската квота, което би донесло още по-голямо разочарование за амбициозните активисти на ГЕРБ, надяващи се да стъпят на жълтите павета след дълги години всеотдайна работа и търкане на седалките в местния парламент.. 

Основателят на „Гергьовден“ Любен Дилов-син вече е бил водач на листа в Бургас – на парламентарните избори през 2005 г., в коалиция на Движението със СДС, Демократическата партия, ромската ДРОМ и земеделците на Яне Янев. Припомняме, че броени дни след изборите се наложи коалицията да се разпадне в парламента, при което Любен Дилов-син се оказа едва ли не „троянски кон“ в очите на партньорите му от СДС. Друг е въпросът, че по време на самата кампания бе саботиран от местните седесари, които го оставиха сам да се бие за единственото избираемо място.

През 2014 г. Дилов-син отново бе кандидат за депутат, но в 23 МИР-София, като част от коалиция „България без цензура“, зад която стоеше бившият ТВ водещ Николай Бареков. Бургазлии го помнят тогава с благотворителния гергьовденски курбан, който той и председателката на „Евромайки“ Калина Крумова – също активистка от ББЦ, раздаваха в Морската градина. 

Ако структурата на Слави Трифонов се окаже въздух под налягане в Бургас и тук за водач задкулисно се спусне човек, нямащ нищо общо с възгледите и идеалите на семейство Вълчеви (бащата на Ивайло Вълчев е почетният гражданин на Бургас Ваньо Вълчев, бел. а.), присъствието на идиличния Дилов-син ще се окаже безпредметно. Защото тежката артилерия в българската икономика - Петър Кънев, водач на БСП-листата, трябва да дебатира фундаментални теми с опоненти без нужния капацитет. 

Впрочем, докато тази статия се подготвяше за публикуване, водачът на ГЕРБ за Бургас се включи на живо в 17:15 ч. от стров Занзибар. Под атрактивен танц на африкански масаи пътешественикът-политик Дилов-син написа: "Танзания търси талант". Не става ясно дали е поканен като член на журито от африканския президент или е заминал да изследва за пореден път красивото дъно на Индийския океан. 

Свързани статии